петък, 3 май 2024 г.

Борисов е за имунизационния паспорт, ядосва се, че няма ваксини

България ще подкрепи въвеждане на европейски имунизационен паспорт, каза  премиерът Борисов в  навечерието на срещата на  евролидерите, която започва в четвъртък вечерта. „Със Себастиан Курц, с другите колеги сме го съгласували, с гръцките ни приятели как ще го наричаме – електронен, зелен паспорт, но да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, да живеят нормалния си живот“, коментира Борисов.

По отношение на забавените доставки ваксини той каза,  че това  поставя под риск имунизационните планове на страните- членки на ЕС и той  се надява Еврокомисията „много по-твърдо, строго, ако трябва – има и съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали“.

„Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. Не е честно някой, ако им даде повече пари от Европейския съюз, да им пращат натам повече ваксини. Даже е недопустимо. Тук трябва да бъдем изключително сурови Европейската комисия и ще подкрепя Урсула фон Дер Лайен с всичкото това, което казвам в момента“, добави  премиерът.

„Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. На фона на тази ситуация изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка и договора от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина (на AstraZenecaq б.р.)“, коментира по-рано днес още здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Искам да ви съобщя няколко факти за доставката от тази фирма – 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари т.г. – с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент за доставка от фирмата през февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на февруари България предстои да получи две доставки от 87 000 и 54 000 дози. Всъщност разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че „АстраЗенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма-доставчик“, заяви министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html