събота, 4 май 2024 г.

Хаос в София и Пловдив с ваксините при личните лекари

318 имунизационни пункта ще поемат масовата ваксинация заедно с личните  лекари - Mediapool.bg

Хаос е на път да настъпи с ваксинирането при личните лекари в София и Пловдив, алармираха джипита от двата най-големи града в страната. Причината е, че ваксините при тях практически са свършили, а РЗИ няма резерви на склад. “Ваксините свършиха още вчера преди обед в София, а и в Пловдив. След това се наложи да искаме още дози от РЗИ, но и те свършиха”, заяви пред “Нова телевизия” общопрактитувалият лекар и член на БЛС доктор Гергана Николова. Доктор Николова обясни, че не се отпускат целите количества, заявени от лекарите. Тя допълни, че това е нормално и логично, тъй като медиците не могат да ги поставят за един ден. “Аз взех пет флакона на 50 човека, при положение че на мен ми трябват 200”, обясни джипито.

Общопрактикуващият лекар допълни, че въпреки липсата на ваксини, било важно това, че сме показали, че в България е възможно провеждането на масова ваксинация. “Горе-долу за три дни се направиха около 30 000 ваксини в разкритите за целта центрове и това стана в петък, събота и неделя. Това означава, че да, за нас няма ваксини, но те вече са поставени на хората през почивните дни.”, изтъкна специалистът.

Нейни колеги от малките населени места обаче очакват да има проблеми с транспортирането и съхранението на ваксините. „Нашите възможности са ограничени. Не разполагаме с такова оборудване, с такива възможности, нито с екипи. Това, което може да направим, е най-първото – един-два медикамента, които се прилагат като спешна помощ”, казва доц. Любомир Киров – председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари. От здравното министерство твърдят, че са дали всички необходими инструкции на личните лекари, за да започнат да ваксинират. „Подготвени са, знаят какво да се прави, минали са съответните инструктажи”, заяви д-р Бойко Пенков – заместник-министър на здравеопазването.

.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html