събота, 4 май 2024 г.

Саудитски фонд за инвестиции разполага с 400 млрд. долара

Колко богата е Саудитска Арабия? Тя иска да премахне мистификациите около своите финанси. Кралството работи по създаването на консолидиран баланс на активи и пасиви, който ще включва елементи, които понастоящем се пазят в тайна от богатата на петрол икономика, включително инвестициите и дълговете на неговия мощен държавен фонд, съобщава Ройтерс.

„Основната цел на тази програма е да има финансов еквивалент на правителствения баланс“, заяви говорител на финансовото министерство пред Ройтерс, като добави, че тя ще включва активи и пасиви, които в момента са „задбалансови“.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия и неин фактически владетел Мохамед бин Салман постави Фонда за публични инвестиции, основния държавен фонд на страната в центъра на реформите, насочени към диверсификация на икономиката на най-големия износител на петрол в света. Под председателството на принца Фондът се трансформира в глобален инвестиционен инструмент, правейки многомилиардни залози на високотехнологични компании като Uber, както и други инвестиции в акции и обещавайки десетки милиарди долари във фондове, управлявани от японска банка.

Страните от Персийския залив обикновено не публикуват информация за общите си дългове и активи.  

Финансите на саудитския Фонд за публични инвестиции са огромни. Активите му са се увеличили до 400 млрд. долара към 2020 г. от 150 млрд. долара през 2015 г. Фондът е подкрепен от държавната петролна компания Saudi Aramco със 70 млрд. долара за дела му в нефтохимически гигант. Той е получил и близо 30 млрд. долара приходи от първоначалното публично предлагане на Aramco през 2019 г. Фондът е събрал 21 милиарда долара от заеми.

Въпреки петролното богатство на Саудитска Арабия, създаването на достатъчно работни места за младото население е едно от най-големите предизвикателства пред принц Мохамед. Правителството прокарва икономически политики от 2016 г. с цел да създаде милиони работни места и да намали безработицата до 7% до 2030 г. Но фискалната икономия за ограничаване на прозяващия дефицит забави инвестициите, а коронавирусната криза миналата година доведе до безработица до рекордните 15,4 %. За да намали дефицита от 12% от БВП миналата година до 4,9% до края на тази година, Рияд намалява капиталовите разходи. Затова разчита на Фонда за инвестиции, за да финансира някои от големите инфраструктурни проекти за подпомагане на растежа, включително NEOM, високотехнологична бизнес зона за 500 милиарда долара, и наскоро обявения „The Line“, град без въглероден двуокис на стойност между 100 и 200 милиарда долара. Фондът планира да инжектира най-малко 40 милиарда долара годишно в местната икономика до 2025 г. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html