събота, 27 април 2024 г.

ЛГБТ обществото принуди Сашо Кадиев да се извини за личното си мнение

Водещият на „Преди обед“ Сашо Кадиев поднесе емоционално извинение на ЛГБТ обществото, след като преди това получи обвинения за трансфобски и расистки изказвания. Причина за това стана негово изказване в ефира на предаването му, засягащо промените в половите обръщения в някои британски болници. Преди няколко дни от организацията „Джендърландия“ разпространиха протестно писмо до bTV, упрекващо водещия в трансфобски и расистки изказвания, като акцентът е върху думите:

Можем ли да говорим за един случай в Съсекс, Великобритания, който е малко особен? В Университетската болница в Съсекс въвеждат нова политика и са казали на акушерките, че вече не могат да използват думите „майка“, „кърмене“ и „майчинство“ в защита на транс хората и това е официално в тази болница. (…) Сега се намираме в телевизия и сме в демократична държава. Няма да се изразявам крайно, за да не си загубя работата, защото ще остана само по мълет, но аз съм крайно несъгласен с това. Как те променят лексиката на едно човечество в името на това да обслужваме едни хора, които са решили, че ще правят карнавал у тях?“

Според авторите на писмото информацията е представена подвеждащо. Не ставало дума за забрана акушерките да наричат майките майки, а за официалната документация в болницата, която си поставя за цел да включва всички. „И за това, ако някой транс мъж или небинарен човек постъпи в болницата да ражда, да не бъде наричан „майка“ против волята си“, добавят недоволните и настояват, че думите на Кадиев създават впечатлението, че едва ли не навсякъде ще се забранят думи като „майка“ и „кърмене“.

В отговор днешното издание на „Преди обед“ бе прекъснато, за да бъде излъчено подготвеното извинение на водещия. В дълбоко емоционален тон той поднесе извиненията си, като подчерта, че е възпитават в точно обраното на обвиненията – толерантност към различните. Като пример за убежденията си той даде многобройните гостувания в предаването му на представители на ЛГБТ обществото. Ето и текста на излъченото обръщение:

Искам да се извиня за думите, с които емоционално коментирах информация, поднесена некоректно в ефир и по-конкретно на 12-и този месец – в петък. Неволно засегнах хора, които дълбоко уважавам. Хора, с които съм израснал, които са част от най-близкото ми обкръжение. В моето семейство… предполагам през годините сте останали с впечатление, че аз съм възпитаван в толерантност към различните. Макар че ние никога не сме се отнасяли към света като към различен, а като единствен и като един. В нашето предаване много често сме давали трибуна на различни непривилигировани групи и често сме коментирали теми, които разкъсват обществото, контрастни теми, теми, които поляризират обществото. В студиото са ни гостували представители на ЛГБТ и много други малцинствени групи, въпреки че за мен няма групи. Всички сме едно, всички сме едни и същи, макар че примерът, който дадох миналата седмица, беше малко по-различен, за което дълбоко съжалявам, защото съм си позволил да бъда емоционален и некоректен. Това не трябва да се прави. Защото вярвам, че единственият белег на цивилизованост във времето, в което живеем, особено сега, е толерантност. Всички ние да бъдем толерантни и разбиращи към ближните. И това, което ви казвам в момента, е самата истина„.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html