Вичи има и денонощен пункт за поставяне на ваксина. Той се намира в болница „Св. Иван Рилски“ в София. Желаещи за имунизация е имало и тази нощ. През пункта са преминали около 20 души. „Най-куриозен е случаят на международен шофьор, който е дошъл в 3 часа след полунощ. Той е обяснил, че трябва да пътува много рано сутринта и това за него е най-удобният час. Имало е много хора преди 6 часа сутринта, основно учители“, обясни говорителят на болницата Моника Николова. Организацията е направена за по-малко от ден. Към момента персоналът не изпитва затруднения. За неделния ден през пункта са минали около 300 души. Няма предварително записване. Хората, дошли да се имунизират, изчакват средно по 30-тина минути. Работи се по въпроса за организиране и на „зелен коридор“.

Във връзка с възможността за ваксинирането срещу COVID-19 на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, вчера министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов изпрати писмо до 28-те регионални инспекции в страната. В него той разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове, както следва:

– целодневно в събота и неделя;

– в следобедните часове от понеделник до петък;

– при необходимост – денонощно в лечебните заведения в областните градове.

От днес започва и масова ваксинация при личните лекари. 4 300 общопрактикуващи медици се включват в процеса, след като през последния месец те трябваше да съберат данни от своите пациенти за желаещите, които искат да бъдат имунизирани. Има достатъчно налични ваксини, уверяват здравните власти. В страната през днешния ден се очаква да бъдат получени още над 25 700 дози от препарата на „Пфайзер/Байонтех“.