понеделник, 29 април 2024 г.

Сензационен номер 3 в листата на ГЕРБ в Пловдив

Радомир Чолаков, бивш изпълнителен директор на предприятие „Каолин“, юрист, бивш епархийски съветник в Пловдив  и бивш изпълнителен директор на БНТ, е трети в листата на ГЕРБ в Пловдив. Да припомним – „Каолин“ бе приватизиран през 2001 г. от считания за тясно свързан с Джордж Сорос бизнесмен Иво Прокопиев, срещу когото има повдигнато обвинение за пране на пари при продажбата на миноритарни дялове на „Каолин“ през 2012 г. на „Кварцверке“.

Радомир Чолаков е роден в Пловдив. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“.  Специализира медийно право и медиен мениджмънт в Германия, след което се връща в България, за да започне работа в БНТ като юрисконсулт. Постепенно се изкачва в йерархията и стига до длъжността изпълнителен директор. През 2001 година напуска и става шеф на правния отдел на германската групировка ВАЦ, която купи вестниците „24 часа“ и „Труд“.

Официално ГЕРБ – Пловдив нареди своята кандидатдепутатска листа, предаде БНТ. Както се очакваше, водач е премиерът Бойко Борисов, след като лидерът на ГЕРБ, който от 2009 г. води листата в Пловдив, събра 324 номинации.

Веднага след него се нарежда бившият пловдивски кмет и настоящ лидер на местната структура на партията Иван Тотев. При номинациите на неговите съпартийци той събра 308 гласа. Трети е Радомир Чолаков. По информация на anteni.bg той изобщо не е бил сред посочените от местните гербери в листата, а е номинация лично на Бойко Борисов.

В листата са и досегашните депутати от Пловдив Вежди Рашидов, Спас Гърневски и Димитър Лазаров. Шестото място е отредено за коалиционния партньор СДС, като изненадващо фаворит за него е бившият председател на съюза Пламен Юруков, съобщава „Марица“.

В десетката са още председателят на Общинския съвет Александър Държиков и шефката на Дирекция за социално подпомагане в Пловдив Надя Танева.

Председателят на парламентарната комисия по финанси и бюджет Менда Стоянова и Атанас Ташков не са сред първите десетте в листата. За Менда Стоянова, която от първия ден на управлението на ГЕРБ е в парламента, се говори от доста време, че сама е пожелала да се оттегли.

В 44-тото Народно събрание ГЕРБ има петима свои представители от Пловдив от общо 11 мандата. В партията вярват, че могат да повторят този резултат и на изборите на 4 април.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html