събота, 4 май 2024 г.

Стотици хиляди протестират в „Революция 22222“ в Мианмар (видео)

 

Стотици хиляди излязоха на огромен протест в различни градове в Мианмар в понеделник и обявиха генерална стачка против военния преврат в страната, въпреки че бяха предупредени, че това може да им струва живота, предават световните агенции. Полицията използва водни оръдия, за да разпръсва тълпата. В много профили в Туитър се появиха видеозаписи и снимки от случващото се в държавата в Югоизточна Азия.

Протестът в понеделник бе наречен „Ревоюлция 22222“ защото се случва на 22 февруари. Аналогията е с подобна акция в Мианмар от 8 август 1988, позната като въстанието 8888.

На 1 февруари 2021 г. там бе извършен военен преврат и Нобеловият лауреат Аун Сан Су Чи бе поставена под домашен арест. Тя изпълняваше на практика функцията на министър-председател. „Не искаме хунтата, искаме демокрация. Искаме да създаваме бъдещето си“, обясни един от протестиращите в Янгон пред Ройтерс.Тв канал, който се поддържа от военната хунта, предупреди, че конфронтацияа може да доведе до загуба на животи. Това накара Фейсбук да премахне тв канала от страниците си заради политика към насилие.

Поне двама души са убити по време на демонстрацията в неделя. Външният натиск за освобождаването на Аун Сан Су Чи върху военните се засилва. ЕС заплаши Мианмар със санкции, а генералният секретар на ООН Антониу Гутиериш  призова военните незабавно да спрат репресиите в Мианмар.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html