събота, 4 май 2024 г.

Захариева не изключва някой да подслушва външните министри на ЕС

Българският външен министър Екатерина Захариева защити провеждането на заседанията на европейските министри на външните работи на живо с мотива, че колкото и сигурна да е една видеовръзка, „никога не знаеш кой те слуша“.

Екатерина Захариева. Снимка: Булфото

Тя каза в интервю за „Politico““, че очаква да бъдат наложени санкции по новия механизъм за човешките права и „на представителите на властта в Русия, и на олигарси, но на базата на конкретни доказателства“.

Захариева заяви, че не очаква някой от колегите ѝ да се противопостави на даването на зелена светлина за тях на днешния Съвет „Външни работи“.

Министрите се събраха в понеделник, след като руският съд потвърди решението за две години и половина ефективна присъда на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Захариева припомня, че новият европейски закон от типа на американския „Магнитски“ позволява на ЕС да налага целенасочени наказателни мерки, които да нямат ефект върху населението. До края на миналата седмица нямаше ясен сигнал дали това може да се очаква, дори запознати отхвърляха вероятността в санкционния списък да попаднат олигарси.

Захариева казва още, че не е била против пътуването на върховния представител Жозеп Борел в Русия, но смята, че ЕС е трябвало да бъде много ясен в оценката си на ситуацията с човешките права там. Според нея Съюзът трябва да си извлече поука и да бъде по-добре подготвен, съобщи БНР.

Министър Захариева отхвърля твърденията, че наложеното от България вето за започването на преговори със Северна Македония за членство в ЕС е свързано с предстоящите парламентарни избори у нас.

„Не смятам, че нещо може да се промени, докато нашите приятели не са готови да прилагат договора за приятелство и добросъседство и да спазват ангажиментите си“, заяви министър Захариева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html