вторник, 30 април 2024 г.

„Дисни“ цензурира „Мъпет шоу“ (видео)

Компанията „Дисни“ включи предупреждаващи надписи за „отрицателни кадри и неправилно третиране на хора и култури“ към 18 епизода на „Мъпет шоу“, които тръгнаха на платформата „Дисни плюс“ в петък.

„Тези стереотипи са били неправилни и днес са неправилни“, смятат от „Дисни“ и слагат предупредителни надписи към всеки от тези епизоди на известното куклено шоу, отнасящи се до негативни описания на „афроамериканци“ и хора от Близкия изток. Причините са различни – например има кадри с Джони Кеш пред знамето на Конфедерацията от времето на Гражданската война в САЩ, което се смята за символ на расизма. „Вместо да премахнем това съдържание, ние искаме да признаем неговото вредно въздействие, да се поучим от него и да предизвикам разговор, за да създадем по-приобщаващо бъдеще заедно“, подчертават от компанията. Това се случва след няколко месеца на ревизионизъм спрямо филми и тв програми, които се смятат за атакуващи днешните нови стандарти, отбелязва Би Би Си.

Преоценката на старото съдържание беше подтикната от протестите на Black Lives Matter миналото лято и предизвика дебати около програми и филми, вариращи от „Отнесени от вихъра“ до „Малката Британия“. 18-те епизода на „Мъпет шоу“ с новото предупреждение са избрани от пет сезона от поредицата на Джим Хенсън, която беше голям хит през 70-те и 80-те години на миналия век и с участието на куклите Жабока  Кермит и Мис Пиги. Освен Кеш, други гост-водещи в тези епизоди са Стив Мартин, Клео Лейн и Кени Роджърс.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html