петък, 3 май 2024 г.

Връщат книжния пазар на площад „Славейков“

Резултат с изображение за „площад славейков книги“

Закритият през 2018 г. книжен пазар на пл. „Славейков“ в София най-вероятно ще бъде възстановен. Това става ясно от доклад, внесен за разглеждане в Столичния общински съвет от „Пазари Запад“ ЕАД. Те ще изразходват собствени средства в размер до 276 хил. лв. за поставяне на7 преместваеми обекта тип библиотека-щанд като част от новата визия на пазара. Окончателно решение ще бъде взето на 25 февруари – идния четвъртък – става ясно от дневния ред на следващото заседание на Столичния общински съвет.

Пазарът за книги на пл. „Славейков“ бе закрит в началото на ремонта по ул. „Граф Игнатиев“. Реконструкцията на улицата приключи през май 2019 г., но книгите не бяха върнати. В момента на площада има 15 перголи от стомана. Докладът е внесен в Столичния общински съвет от двама представители на ГЕРБ – Георги Георгиев (председател на ПК по финанси и бюджет) и Николай Стойнев(председател на ПК по икономика, собственост и дигитална трансформация).

Съветът вече е приел проекта на обща схема за поставяне на преместваемите обекти. Въз основа на решението по инициатива на „Пазари Запад“ е открита процедура за разкриване на временен пазар. Решението срещна някои негативни реакции в социалните мрежи. Изпълнителният директор на дружеството пише в документа, че „щандовете ще придадат модерен и завършен вид на площада, като едновременно с това ще се създаде възможност за възобновяване на търговската дейност на книжния пазар и облагородяване на района“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html