събота, 4 май 2024 г.

Борисов иска ваксините да стигнат до най-отдалечените места

След като в последните три дни в големите градове се извиха опашки за ваксиниране, премиерът Бойко Борисов разпореди на здравните власти ваксини да бъдат осигурени и за най-отдалечените и най-малките населени места. „Организирате екипи. Колкото има желаещи – да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места“, е поръчал Борисов на превърналото се в традиция работно съвещание с Националния оперативен щаб в понеделник сутрин.

„Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра“, отбелязва министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба. В същото време обаче определени съсловия имат избор, който не е достъпен до повечето хора по опашките – в момента масовата ваксинация се извършва с „Астра Зенека“, но през почивните дни мимоходом бе обявено, че полицията ще бъде ваксинирана с „Пфайзер/БиоНТех“. Все още и огромна част от страната няма свободен достъп до ваксини. В последните 3 дни, когато бе отворен свободен достъп до ваксиниране, първа доза са получили близо 30 000 души.

Създава се организация, така че мобилни екипи да тръгнат към отдалечените населени места, където всички желаещи също да могат да се ваксинират, докладва на съвещанието здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той отчита, че във всички области работят ваксинационни кабинети, а от днес би трябвало да започнат да ваксинират и общопрактикуващите лекари. Те обаче имат пореден проблем със софтуера, който трябва да се пренастрои, за да отчита ваксините, стана известно в края на миналата седмица. „Осъществена е логистика за по-малките населени места, където може да имат трудности колегите, така че  при нас може да започне процесът на ваксиниране, на масовата ваксинация“, увери въпреки това зам.-шефът на лекарския съюз д-р Николай Брънзалов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html