събота, 4 май 2024 г.

Единственият българин, играл в НБА: Мачовете се печелят от войници

Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков помни много добре последното класиране на България на европейско първенство. Преди 10 години, през 2011 г., той бе избран за президент на федерацията. Сега, 10 години по-късно, „лъвовете“ са сред финалистите на ЕвроБаскет 2022 в Италия, Германия, Грузия и Чехия след епична битка с Латвия. Четата на Росен Барчовски спечели и втория двубой с балтийците, този път след обрат и 66:65 като гост.
„Щастлив съм. Най-вече от това, че показахме чиста проба мъжество. Борехме се за всяка топка, всяка секунда. Важни са всички, важен е треньорът, важни са играчите. Но най-важното е да са като едно. Беше важно да покажем, на себе си преди всичко, че можем. Вярвах от самото начало, че можем да се класираме. Особено, когато се стигна до това решаващ да е един мач“, коментира единственият българин, играл в НБА.
„Искам да подчертая, че най-важен е отборът. Не е важен този, или онзи. Те разчитаха на звездите си. Но звездите са за публиката. А мачовете се печелят от войници, а ние бяхме точно такива. Всички. Искам да благодаря на Дий Бост. Знам, че да играе за България го прави специален“, завърши Глушков.
Международната баскетболна централа пък определи успеха ни като „шок“ и „изненада на деня“.

„Латвия имаше 8-точкова преднина преди последната четвърт, но България се завърна с пет тройки от 9 опита в частта. За сравнение, те вкараха 6 от 22 опита от далечна дистанция в първите три периода. Дий Бост вкара, за да даде аванс от 1 т. при 90 секунди до края – стрелба, която се оказа последната такава от игра“, пишат от централата за това коя е била повратната точка в двубоя.
Героят на двубоя според ФИБА е именно натурализираният гард Дий Бост, който остави срещу името си 18 точки, 4 борби и 4 асистенции. Отбелязва се и присъствието на Павлин Иванов, който наниза 3 от 5-те си тройки в последната част.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html