събота, 4 май 2024 г.

След 10 години България отново е на ЕвроБаскет

България се класира за Европейското първенство по баскетбол за мъже през 2022 година. Това стана факт след невероятен екшън и нова драматична победа над Латвия. Този път като гост момчетата на Росен Барчовски победиха домакините с 66:65 в „Арена Рига“. Нашите наваксаха двуцифрен пасив, но с много характер и воля успяха да измъкнат успеха в края. Нашите момчета изиграха страхотен мач, който по драматизъм не отстъпваше на онзи преди една година в Ботевград, спечелен с две продължения със 110:106.

Дий Бост отново бе под пара и завърши с 18 точки. С 15 се отличи Павлин Иванов, който вкара пет тройки в особено важни моменти. Димитър Димитров също игра силно, като завърши с 12 точки, а Чавдар Костов вкара 11.

В понеделник България излиза срещу Босна и Херцеговина в последен мач от квалификациите, а Латвия се изправя срещу Гърция, но тези мачове ще са без значение за класирането. Европейското първенство ще се проведе в периода 1-18 септември догодина в Италия, Германия, Чехия и Грузия.

„Много съм щастлив и горд от играчите си. Това е невероятен успех за българския баскетбол, защото изминаха 10 години, откакто играхме за последно на Европейско първенство. Без да показваме добър баскетбол, ние демонстрирахме характер и намерихме искрицата, с която да променим резултата. Те ни водеха с 13 точки и беше наистина трудно да контролираме мача, да намерим енергията да обърнем. Накрая играхме умно и с много сърце. В България никой не вярваше, че ще победим, така че това е голяма изненада“, обяви селекционерът Росен Барчовски на пресконференцията след мача.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html