събота, 4 май 2024 г.

Разрушават хотела-подпорна стена в Алепу

Хотелът, маскиран като подпорна стена, съсипва защитената територия около плажа в местност Алепу

Отвратителното наливане на бетон в защитената природна местност Алепу край Созопол ще бъде прекратено и най-вероятно строителният гигант „Главболгарстрой“ (ГБС) ще трябва да събори построеното. Това става ясно, след като Административният съд в Бургас прогласи нищожността на разрешението на „Главболгарстрой“ за строеж на така наречената „подпорна стена“. Строителната вандалщина се извършва с благословията на бившия кмет на Созопол, разследваният Панайот Рейзи, който бе свален преди края на мандата си от поста.

Магистратите се произнесоха след протест на Окръжна прокуратура, която атакува издаването на разрешението за строеж, тъй като откри множество нарушения. При проверката са установени незаконосъобразни пропуски.  Така например разрешението за строеж не е публикувано на интернет страницата на Община Созопол, както изисква Законът за устройство на територията (ЗУТ) и този начин е възпрепятствана възможността гражданите да се запознаят с него и да го обжалват, ако считат, че има нещо нередно.

Покрай проблемите си с прокуратурата бившият кмет Панайот Рейзи отслабна с над 70 килограма, но схемите му продължават да тровят природата на юг от Созопол

 

Констатирани са и данни за документни престъпления, които са установени от заключенията на съдебно-почерковата експертиза. Според нея инвестиционните проекти не са подадени от възложителя, а от друго, неизвестно на този етап лице, разкрива сайтът Флагман. Освен това са изготвени след датата на първото разрешение за строеж, а са били прибавени в папката впоследствие. Отмяната му означава само едно – подпорната стена може да бъде само „къщичка за птички“, както каза преди време премиерът Бойко Борисов, но не и хотел или ваканционен комплекс.

 

Припомняме, че прокуратурата образува досъдебно производство срещу бившия главен архитект на Созопол Светозар Рашков, който според държавното обвинение е подменил проекта. Пред РИОСВ-Бургас е представено едно инвестиционно намерение, след което екоинспекцията се е произнесла, че не е необходим ОВОС. А при издаването на разрешението за строеж параметрите са променени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html