петък, 3 май 2024 г.

Огромен скандал: Фейсбук блокира новините за Австралия, не иска да плаща (видео)

Министър-председателят на Австралия заяви, че правителството му не може да бъде сплашено от факта, че Фейсбук блокира новините си за потребителите в страната, предаде Би Би Си. Той определи тази стъпка като неприятелска за Австралия, арогантна и разочароваща.

Социалната медия взе това решение като отговор на проектозакон, който ще я принуди да плаща, за да има на платформата си новинарско съдържание. В четвъртък австралийците установиха, че страниците във Фейсбук на всички местни и глобални новинарски сйтове са недостъпни. Потребителите от чужбина също не могат да четат във Фейсбук новините от Австралия.

Фейсбук и Гугъл смятат, че предлаганото законодателство не отразява начина, по който работи интернет и несправедливо наказва техните платформи. Но ра разлика от социалната мрежа, Гугъл вече сключи три договора за плащане на новини от най-големите австралийски медии.

Премиерът сложи пост във Фейсбук, в който заявява, че технологичните гиганти може да променят света, но не могат да мислят, че могат да го ръководят. Спирането на новините във Фейсбук има огромно влияние върху общността – 17 милиона австралийци посещават социалната медия всеки месец.

Някои други ръководители на страната са доста по-недипломатични. Премиерът на Западна Австралия Марк Макгоуън обвини социалната мрежа в „поведение, което напомня на севернокорейски диктатор“. Директорът на „Хюман райтс уоч“ за Австралия каза, че Фейсбук цензурира потока от информация в страната.

Много австралийци са гневни от загубата на достъпа си до доверени източници. Но някои от тях вече са решили да изтрият изобщо профилите си във Фейсбук, заради крайната стъпка, предприета точно в разгара на пандемията.

Австралийските власти опитват да изравнят условията на пазара между технологичните гиганти и издателите на медии. В момента от всеки 100 австралийски долара, които отоват за дигитална реклама, 81 влизат в Гугъл и във Фейсбук.

Според социалната медия предлаганият закон иска да накаже Фейсбук за съдържание, което не е било необходимо или поискано.Освен това платформата печелела минимално от новинарското съдържание.  Но новините са третата основна причина, заради която хората ползват социалните мрежи, показва изследване на Ройтерс.

В редакционен коментар на Би Би Си се посочва, че Австралия не е най-големият пазар за Фейсбук, но въпросът е принципен. Много държави наблюдават развоя на скандала, защото Канада, а може би и ЕС планират стъпка, подобна на тази, предприета в Канбера.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html