петък, 3 май 2024 г.

80 българи под карантина в Германия, пази ги полиция

Тодор Литовски

Над 80 българи са поставени под карантина в домовете си в град  Хам, в германската провинция Северен Рейн – Вестфалия. Те са работници в голяма фабрика за сладолед в близкия град Оснабрюк, съобщава информационният  телевизионен канал Велт. Един от работниците е дал положителна проба за новия британски щам на коронавируса, което е довело до карантинирането на всички служители, които са били в контакт със заразения. Според градските санитарни власти, във фабриката са карантинирани близо 200 души.  Освен тях, обаче,  трябва да бъдат поставени под карантина и всички членове на семействата и приятели, с които са били в контакт работниците, съобщи Катарина Пьотер, началник на кризисния щаб в Оснабрюк, провинция Долна Саксония. Така бройката може да надхвърли 600 души и дори да достигне 1000.

Сладоледената фабрика вече е затворена най-малко до 26 февруари. В момента полиция контролира влизането и излизането от жилищния комплекс в град Хам, в който живеят българските граждани.  Организирана е доставка на храна и други продукти от първа необходимост. Огнището на заразата е едно от най-големите в провинция Долна Саксония, където се намира фабриката. Досега инфекцията е доказана  при една четвърт от приблизително 850 служители – в два случая това е британската мутация B.1.1.7.

Все още не е ясно как е възникнала епидемията. „Здравната служба започна проследяването на контактите“, каза Катарина Пьотер. Сега се издирва човекът, внесъл вируса във фирмата. Търсенето със сигурност ще отнеме няколко дни. Понастоящем няма доказателства, че вирусът е пренесен във фабриката за сладолед в Оснабрюк от други производствени или административни сгради на компанията“, допълни Пьотер.

От фирмата потвърдиха, че от месеци не е имало командировки между централата на компанията във Великобритания и Оснабрюк. Депутатът от провинциалния парламент и лидер на групата на Зелените Фолкер Баюс призова за бързо разследване, дали във фабриката са били спазвани мерките за защита от вируса. От фирмата увериха, че хигиенните концепции са въведени навреме и многократно са адаптирани. Разстоянията между работните зони са увеличени, вентилацията е оптимизирана и работните процеси са адаптирани, за да се избягват групи от хора. Освен това във всички отдели се прилагат разстояние от два метра и общото изискване за маски.

Масовото избухване на епидемията в сладоледената фабрика в Оснабрюк е сериозен неуспех в борбата срещу пандемията за целия регион. През изминалата седмица броят на заразяванията, измерен за периода от седем дни вече беше спаднал под 50 случая на 100 000 души.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html