събота, 4 май 2024 г.

Трус в Кремъл, 10 висши военни от охраната на Путин са подали оставка

Десет висши военни от службата, която се грижи за охраната на президента на Русия Владимир Путин, са подали оставка, съобщи lenta.ru. Всички те са генерали и са на служба в Росгвардия повече от 20 години. Повечето от напусналите са шефове на различни управления, включително финансовото и това за обществените поръчки.

В Росгвардия отказаха да коментират случая с оставките, като отбелязаха, че всички решения за назначения и уволнения в службата се вземат лично от Владимир Путин.  Източници на сайта твърдят, че някои от генералите са подали молби за напускане заради навършване на години, а други са попаднали под съкращения на генералския състав.

Медиите в Русия смятат, че всичките висши военни са част от групата на бившия зам.директор на Росгвардия Сергей Меликов. През октомври миналата година той изненадващо бе назначен за и.д. президент на кавказката република Дегестан. Предположенията са, че 10-те негови колеги ще го последват на работа в този регион. По време на работата си в Росгвардия Меликов отговаряше за личния състав на службата и според различни източници е бил разследван за корупция. Той е назначавал на високи постове изключително хора, които са му били близки прители или познати.

Друг версия гласи, че генералите не са подали оставка, а са уволнени заради операция на ФСБ. „Това прилича на разработка на ФСБ, като не е изключено тя да приключи с обвинения и съд“, заяви известен руски адвокат, бивш служител на Росгвардия.  Срещу бивш зам.директор на службата и в момента се води разследване за мошеничество в големи размери – над половин милиард рубли.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html