четвъртък, 2 май 2024 г.

Русия въвежда купони за храна за най-бедните

 

Руският президент Владимир Путин препоръча въвеждането на купони за храна за най-бедната част от населението на страната. Това стана по време на среща на държавния глава с лидерите на фракциите в Думата. „В правителството се обсъжда такава идея, тя има плюсове – заяви Путин. – Въпреки някои проблеми, може да  се помисли за въвеждането на продуктови талони. Макар пикът на коронакризата да е отминал, това все още е актуално.“

Това е втората мярка, насочена към сваляне на цените на продуктите, които в последните месеци в Русия скочиха много. Преди две седмици правителството замрази цените на основни продукти, но според икономисти тази мярка не е проработила. „Не работи, защото не се очаква повишаване доходите на хората“, заяви съветник на Путин по икономическите въпроси.

Още през декември лидерът на Либералната партия Владимир Жириновски поиска въвеждането на хранителни купони и дори подготви законопроект за тях. Идеята е те да бъдат предоставяни на хора, чийто доход е под жизнения минимум.

В град Новосибирск вече са готови с електронни талони за храна. Според данните в един от големите руски градове 1/3 от населението страда от липса на пари за препитание.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html