петък, 19 април 2024 г.

Циципас с обрат за историята срещу Надал

Стефанос Циципас се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия, след феноменален обрат срещу шампиона от 2009 година Рафаел Надал. 22-годишният грък показа невероятен характер, печелейки мача с 3:6, 2:6, 7:6 (4), 6:4, 7:5.

Двубоят на „Род Лейвър Арина“ продължи малко повече от 4 часа, а след неговия край Циципас стана едва третия в историята, който побеждава Надал от 0:2 след Федерер и Фонини.

Световният №2 Надал започна много силно мача и спечели убедително първите два сета. В третата част испанецът продължи да води играта, но не успя да пробие началния удар на Циципас и се стигна до тайбрек. В допълнителния гейм испанецът допусна нетипични грешки и отстъпи с 4:7 точки. Това се оказа и ключовият момент в двубоя. До края Надал свали гарда, а от това се възползва Циципас, който заслужено се наложи в оставащите сетове и финализира грандиозния обрат.

Благодарение на успеха Стефанос се класира за трети път на полуфинал в турнир от Големия шлем (Australian Open 2019, „Ролан Гарос“ 2020).

Негов следващ съперник ще бъде Даниил Медведев.

“Нямам думи, не знам как да опиша това, което се случи на корта. Невероятно чувство е да се боря на подобно равнище, да дам всичко от себе си. Започнах мача много нервно, Имах доста проблеми. Чувствах се в дупка след загубата на втората част. Не знам какво се случи след третия сет, но спечелването му ми даде надежда. Летях като птиченце, всичко се получаваше, всичко работеше. Сервисът също много ми помогна. Трудно ми е да опиша емоциите си в края. През цялото време се опитвах да остана фокусиран, да бъда спокоен, да сдържам нервите си. В толкова много от мачовете си не съм успявал да го направя. Точно това смятам, че бе разковничето за победата ми днес. Много работих върху това да сдържам емоциите в себе си и много съм щатлив, че успях да го направя”, заяви щастливият Циципас в интервюто си на корта.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html