събота, 4 май 2024 г.

Оливия Трой: Тръмп взе Републиканската партия за заложник

 

Оливия Трой е съветник по националната сигурност, работила в разузнаването и контраразузнаването, както и в националния център по контратероризъм. Тя бе съветник по вътрешната сигурност и контратероризма на вицепрезидента на Доналд Тръмп Майк Пенс, като водещ сътрудник в екипа му, особено след избухването на пандемията от Ковид 19. Напуска Белия дом през август 2020 г. Тя е критик на политиката на Доналд Тръмп в средите на Републиканската партия.
Изабел Хан, „Либерасион“

– Как си обяснявате огромното влияние на Тръмп върху Републиканската партия въпреки загубата на Белия дом и на мнозинството в Сената?

Честно казано, трудно е да се отговори на този въпрос. Републиканската партия явно е на кръстопът. Оправдавайки Тръмп, поддръжниците му изпратиха послание до всички американци – случилото се на 6 януари не е тежко. Не е проблем, че демократичният процес е подкопан, нито че лъжите доведоха до наранявания и убийства на хора, че животът на вицепрезидента Майк Пенс и неговото семейство, на служителите в Конгреса бяха изложени на опасност. Нека партията се примири с всичко това. Нападението на Капитолия бе кулминацията на омразната риторика на Тръмп, но досега той винаги се измъкваше. Лоялността на политическите му привърженици обаче не престава да ме учудва.

Но вицепрезидентът Майк Пенс въпреки всичко досега не е казал една дума срещу Тръмп?

– Това е проблемът с тези републиканци – те се страхуват от влиянието на Тръмп върху партията и способността му да навреди. Страхуват се за последствията върху политическата им кариера. Тръмпизмът взе партията за заложник, Тръмп никога не е бил републиканец. Майк Пенс би бил по-силен, ако се съюзи с други сенатори и колективно обърнат гръб на досегашния президент. Но те не правят правилното за партията и за страната си, а се страхуват дали ще бъдат преизбрани на междинните избори догодина. Сенатор Лиз Чейни (дъщеря на вицепрезидента на Джордж Буш Дик Чейни, б.р.), която гласува сега за импийчмънта на Тръмп, е изолирана и партията прави всичко, за да я дискредитира. През следващите месеци такива като нея ще бъдат под голям натиск, ще се страхуват за мястото си, ако не и за живота си. Това е новият политически свят – губернатори заплашени, че искат да защитят населението срещу ковид, служители заплашени, когато искат да осигурят гладко и безпроблемно гласуване.

– Консервативните идеи дойдоха много преди Доналд Тръмп да влезе в Белия дом. През първото десетилетие на новия век се появи например Чаената партия, която събра електорат във времето, когато президент стана за първи път черен мъж…

– Да, абсолютно, това беше леглото, в което се настани тръмпизмът. Но тази тенденция вече започва да плаши все повече избирателите републиканци. Мнозинството от тях не вярват в теории от типа на движението QAnon и „Дълбоката държава“ (движение, което смята, че Тръмп се бори срещу секретна мрежа от политици със сатанински ритуали, б.р. ). Нито на този все по-несдържан расизъм. Това са работници, които търсят мястото си в днешна Америка. Тръмпизмът ги експлоатира, като претендира, че представлява Америка на средната класа и на забравените от държавата хора. Така републиканците приемат все по-екстремни личности и партията носи сто процента отговорност за това.

– Как ще се привлече отново този електорат, който е защитавал досегашния президент?

– Същността на въпроса са парите, особено даренията от корпоративния свят. Някои бизнесмени не искат вече да са обвързани с противоречиви фигури и това ще окаже влияние. След това Републиканската партия има реална работа с избирателите си, защото част от населението вярва, че изборите са откраднати. Републиканската партия има проблем със сигурността с крайнодесните си фракции, с невъзможността си да се противопостави на тръмпизма. А Тръмп има проблем с дезинформацията. Нищо не може да изчезне от днес за утре. Той може да е напуснал Белия дом, но оставаме в особено деликатен момент за страната.

Със съкращения. Заглавието е на редакцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html