неделя, 28 април 2024 г.

Ексдепутат и зам.-министър откраднали 8 млн., няма да ги връщат

Илия Илиев е лидер на ромската партия ДРОМ и бивш депутат от ДПС

Ексдепутат и бивш зам.-министър на транспорта се измъкват с условни присъди от мегадалавера за 8 милиона лева! Това показа проверка на вестник „Галерия“ в съдебните регистри. Първият е Илия Илиев, лидер на ромската партия ДРОМ, бивш общински съветник от ГЕРБ преди 10 години, а след това и депутат на ДПС. Вторият е Антон Гинев, който подаде оставка от поста в министерството на транспорта през 2016 година, когато прокуратурата го обвини за умишлена безстопанственост и престъпление по служба в сговор с Илиев.

Освен че се разминават само с условни присъди, двамата няма да платят и стотинка от откраднатите над 8 милиона лева, с които е ощетена държавата, става ясно от решението на Апелативния съд в София, което чака потвърждение от последната инстанция. Причината е тривиална. За Гинев е минала давността по закон, а Илиев е обвинен само като помагач, въпреки че неофициално има основна роля в източването на парите.

Бившият зам.-министър на транспорта Антон Гинев

Далаверите на Гинев и Илиев са от времето на Тройната коалиция – от 2006 до 2008, но са разкрити много по-късно. Тогава Антон Гинев е шеф на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), а Илия Илиев е общински съветник и бизнесмен.

По това време Гинев започва мащабни проекти за ремонти на жп гарата в Русе и релсите от дунавския град към Горна Оряховица. Парите, които ще се похарчат, са над 8 милиона. За такава сума по закон се обявява обществена поръчка и има състезание между фирми за извършване на работата. В случая обаче Антон Гинев решава да заобиколи правилата и кани само няколко фирми, за да се договори с тях. По това време чест посетител в кабинета му е Илия Илиев от голямата ромска фамилия със седалище в Костинброд, на чиито палати могат да завидят и най-големите богаташи от кварталите в полите на Витоша в столицата.

Заради добрите контакти между Гинев и Илиев не са изненада фирмите, които са поканени да вземат държавните пари – „Триумф“, „Розалия ММ“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД и „Строителство и инвестиции“ ЕООД. Всички до една са свързани с Илия Илиев и негови роднини от Костинброд. За гарата в Русе е избрана фирмата „Триумф“. Само дни след договора по сметките й са преведени 1 милиона лева за проектиране и изследване на сградата. Такова не било направено, показват експертизи по делото. Освен това нямало спешна нужда от ремонт. След това на фирмата на Илиев, която формално се води собственост на негови роднини, са преведени още 2 милиона. Пълномощник по сделките е самият той. Въпреки солидната финансова инжекция ремонт от фирмата не бил направен.

По същия начин се развива далаверата и за ремонта на жп трасето от Русе към Горна Оряховица. Гинев сключил договори с други фирми под контрола на Илиев, парите били преведени по техни сметки, но работата била свършена от обикновени жепейци, които са на трудов договор в железниците. По документи и парични преводи обаче работата била свършена от дружествата на Илия Илиев.

По делото има признания на формалните управители на фирмите, че Илия Илиев им давал да подписват документи и те не знаят с какво са се занимавали и какви договори са сключвали.

Така до края на 2008 година ромският барон и политик се облажил с 8 милиона лева. Делото започна през 2017 година и скоро приключва във ВКС. Но заради изтеклата давност и двамата основни герои няма да върнат и стотинка. Според съда е имало възможност НКЖИ да си поиска парите по-рано, но не го е направила и това не е случайно. От 2008 до 2016 година Антон Гинев неизменно е бил шеф на държавното предприятие, а след това и негов ресорен зам.-министър.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html