събота, 4 май 2024 г.

Европа блокира сделката между „Еврохолд“ и ЧЕЗ

Асен Христов, собственикът на „Еврохолд“

Европа е на път да блокира сделката между „Еврохолд“ и ЧЕЗ, разкрива в новия си брой вестник „Галерия“. Както е известно, дружеството, собственост на бизнесмена Асен Христов направи оферта за купуването на електроразпределителната компания за 335 милиона евро. ЧЕЗ, която е собственост на Чехия, прие предложението. То обаче трябва да мине през одобрение на Брюксел, което едва ли ще стане или поне няма да стане скоро.

Чиновниците в Брюксел са получили данни от български медии, че компанията „Еврохолд“ е натрупала сериозни загуби през 2020 година. Различните данни показват, че „Еврохолд“ е на минус 13,5 милиона лева за първите девет месеца на миналата година. Засега няма яснота дали нещата са се подобрили през останалите три месеца, но според експерти, това е невъзможно. В Европейската комисия си задават логичния въпрос: Как „Еврохолд“ ще изплати 335 млн евро за ЧЕЗ при положение, че е на загуба и коя финансова институция би финансирала такава мащабна сделка?

Според други източници, има и още един проблем, който окончателно може да сложи точка на тази сделка. Става дума за промяна в договора между двете дружества, който нарушава европейското законодателство. Според промяната, новият собственик ще има правото в следващите пет години да прехвърля акции на други юридически лица. Това е абсолютно забранено от Европа и бе въведено, за да се предотвратят сделки с подставени лица и пране на пари. Известно е като „член 7.4“.

Третата пречка за евентуална сделка идва от Румъния. „Еврохолд“ има там сериозен бизнес, който обаче е под наблюдение и дори е разследван от местните власти. Румънският орган за наказателно преследване DIICOT – структура, подобна на нашата ДАНС, вади на светло нерегламентирани отношения между служители на Румънския финансов надзор (ASF) и дружеството „Евроинс Румъния“ с цел прикриване на репосделки, извършени между „Старком“ на Асен Христов и Кирил Бошов и „Евроинс Румъния“.

Цитатът в румънските медии (national.ro) е следният: „Защо органите за наказателно разследване не са били уведомени от служителите на AFS. Последните са се задоволили, като са наказали компанията майка с утешителна глоба. Въпреки че получените и притежавани от нас документи показват черно на бяло, че под формата на „братски“ транзакции, основани на договори за репосделки между Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA и Starcom Holding, огромни суми по този начин са „набръчкани“ в България. Трасето, което сега се следва от разследващите, води директно до София, на ул. „Христофор Колумб“ № 43! Финансовите операции са извършвани точно под носа на румънските власти. В двата края на „оста” Букурещ-София са съдружниците  Асен Милков Христов и Кирил Бошов“.

 

Недоумение и в Прага: Откъде ще се вземе милиард лева?

Властите в Прага също са изпаднали в недоумение откъде ще се вземат толкова много пари за сделката с ЧЕЗ. Чешките медии силно се интересуват от продажбата на дружеството, тъй като то е държавно и пряко влияе върху данъкоплатците. Вестник „Лидове новини“ излезе с голям материал, в който се посочва, че „Еврохолд“ няма капацитет да осигури над милиард лева, което поставя под въпрос излизането на ЧЕЗ от българския пазар. „Дружеството продаде бизнеса си в Румъния за над милиард евро. Но дали ще успее в България“, пита изданието.

„Еврохолд“ се задължава да плати 335 млн евро за 61% от ЧЕЗ. След това обаче е длъжен да купи и останалата част от акциите за още 200 милиона. Това прави 535 млн евро или над 1 милиард лева. Към този сбор трябва да се прибавят и още около 115 млн евро за покриване на дълг на дружеството, който трябва да се рефинансира.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html