събота, 4 май 2024 г.

11 държави в ЕС ще пускат на територията си срещу ваксинационен паспорт

Датските коронапаспорти

Все повече държави в ЕС приемат свободно преминаване за ваксинираните срещу коронавирус. Това поставя въпроса за т.нар. „коронапаспорт“ или „коронапас“ – тема, която разделя мненията на държавите-членки, пише „Либерасион“.

Основният аргумент против е рискът от дискриминация и нарушаване на личния живот. Но от началото на годината все повече европейски страни предприемат самостоятелни инициативи и започват да пускат да преминават без допълнителни изисквания онези пътници, които имат коронапаспорти с ваксинациите им, нанесени вътре.

Първи станаха датчаните, които въвеждат документа съвсем скоро и вече имат изработен прототип. Съседна Швеция ще има работещ коронапаспорт през юни. Двете държави обаче все още изискват карантина за пристигащите. В Полша е създадена система, в която всеки с получени две ваксини може да ги зареди на електронно удостоверение с QR код. Гърция и Израел сключиха споразумение за безпрепятствено пътуване на техни граждани с коронапаспорти, а Кипър предстои да сключи такъв контракт.

На север желанието идва заради опитите да се съживи икономиката, на юг-  заради туризма. Испания, Португалия, Италия и Малта се обявиха за въвеждане на единен коронапаспорт. В Малта ресторантьорите настояват възрастните туристи да могат да влизат на острова само с отрицателен тест за Ковид 19. Румъния, Полша и Естония вече разрешават на ваксинираните да влизат в държавите им без да правят допълнителен тест или да бъдат под карантина.

В другия лагер са Франция, Германия и Нидерландия, които са против единен ваксинационен паспорт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html