петък, 3 май 2024 г.

Лекар от Харвард създава гигантска предупредителна система за пандемии

Д-р Майкъл Мина

Лекар от Харвард създава пилотен проект, който предвижда огромна  система за проверяване на кръвни проби от цял ​​свят за наличие на антитела към стотици вируси наведнъж. Така при следващата пандемия учените ще разполагат с подробна информация в реално време за това колко хора са били заразени от вирус и как телата им са реагирали, разказва „Ню Йорк Таймс“.

Доктор Майкъл Мина, епидемолог от Харвард, миналото лято прави сделка с компании за замразяване, които остават без работа при затварянето  на ресторантите.  Тогава той има половин милион флакони с кръвна плазма, дошли  в лабораторията му  от цялата страна, някои от които още от януари2020  г., преди пандемията. Пробите, които сега се намират в три фризера пред лабораторията на доктор Мина, са в основата на пилотния проект. Макар системата за мониторинг да няма да може да улавя директно нови вируси, ще може да показва кога голям брой хора започват да придобиват имунитет към определен вид вирус.

Човешката имунна система води запис на патогени, които е срещала преди под формата на антитела, които се борят срещу тях и след това остават за цял живот. Тествайки тези антитела, учените могат да направят моментна снимка кои грипни вируси сте имали, какъв е бил този риновирус, който е проникнал през вас примерно миналата есен, дори дали сте имали респираторен вирус като дете. Дори ако някоя инфекция никога не ви е разболявала, тя пак ще бъде открита от този диагностичен метод, наречен серологично изследване. Този тип отчитане от имунната система се различава от теста, който търси активна вирусна инфекция. Имунната система започва да произвежда антитела една до две седмици след началото на инфекцията, така че серологията е ретроспективна, като погледнем назад към това, което сте хванали. Също така тясно свързани вируси могат да предизвикат подобни реакции, провокиращи антитела, които се свързват със същите видове вирусни протеини. Това означава, че са необходими внимателно разработени анализи, за да се направи разлика между различни коронавируси например.

Но серологията разкрива неща, които тестовете за вируси не могат. С голяма база данни от проби и клинични подробности учените могат да започнат да виждат модели в това как имунната система реагира при някого без симптоми в сравнение с някого, който се бори да изчисти вируса. Серологията може също така да разкрие преди началото на огнището дали популацията има силен имунитет към даден вирус или той е опасно нисък.

Обсерваторията ще струва около 100 милиона долара. Според д-р Мина федералното правителство на САЩ е отпуснало два пъти повече на диагностичната компания Ellume, за да произведе достатъчно бързи тестове за Ковид, за да покрие американското търсене само за няколко дни. Патогенната обсерватория, казва той, е като система за прогнозиране на времето, която се опира на огромен брой шамандури и сензори по целия свят, като пасивно докладва за събития когато те възникват.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html