петък, 3 май 2024 г.

Сергей Станишев: БСП няма друг полезен ход освен да подкрепи тандема Радев-Йотова

„БСП има всички основания и шансове да спечели парламентарните избори.. Досега винаги след периоди в опозиция, БСП е качвала резултатите си. След като през тези четири години сме били последователни, единствената алтернатива на ГЕРБ и единствената партия, която може да ги свали от власт, би трябвало да вземем поне 100 хиляди гласа повече в сравнение с последните парламентарни избори, на които имахме 950 хиляди гласа. Такава е логиката – последователното поведение би трябвало да се материализира в доверие. Всичко е в ръцете на ръководството на БСП”.

Това заяви президентът на ПЕС, евродепутат, бивш премиер и бивш лидер на БСП Сергей Станишев в предаването „Офанзива“ по Novanews.

„Знам колко е чувствителен процесът с номинирането в нашата партия, особено по отношение на водачите. Сега виждам проблем. Твърде много хора са спуснати в региони, където са напълно непознати. Това създава сериозно напрежение в местните структури. Има сериозен риск хората да не приемат даден водач за достоверен представител на партията. Има и региони, където ясно личи пълно пренебрежение към местните структури. В тези примери не само водачът е спуснат, но и второто място е резервирано за гражданска квота или коалиционен партньор. С подобно отношение на местния актив се казва: „не ни интересувате, вие нямате хора, нямате кадри.“, продължи бившият лидер на БСП.

Запитан дали подкрепя идеята на  ръководството на БСП да подложи на вътрешнопартийно допитване въпроса в каква следизборна коалиция да участва партията, Станишев припомни резултатите от вътрешнопартийния референдум през 2016 г. „Въпросът към членовете на БСП тогава беше: как искате партията да се яви на предстоящия вот? 72% предпочитат в коалиция, 23% искат БСП да излезе със самостоятелна кандидатура, а едва 3,14% желаят да подкрепим независим кандидат. „И какво се случи накрая? Ние подкрепихме Румен Радев като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет.“

На въпрос дали БСП греши с липсата на подкрепа за заявката на Радев да се кандидатира за втори мандат, Станишев отбеляза, че решението на президента е съвсем очаквано и едва ли някой се е съмнявал, че ще има желание за втори мандат. „Струва ми се, че обявяването на кандидатурата му е подтикнато от липсата на окуражаващи знаци от страна на БСП. Много е важно на тази заявка да се гледа като на възможност за парламентарните избори. Двата предстоящи вота трябва да се разглеждат като две стъпки за реализиране на промяната. Румен Радев безусловно е публичната фигура с най-висока подкрепа като олицетворение на желанието за промяна. С това го асоциират не само членовете на БСП, а много по-широк кръг от хора. Той постави ясна разделителна линия като казва: „аз съм тук и който споделя това желание за промяна може да ме подкрепи“. А заявката, че отново ще се кандидатира с Илияна Йотова е много силен знак за асоцииране и привързаност към левицата. Това е златен шанс за БСП. Какво по-естествено в навечерието на парламентарните избори БСП да се възползва от тази възможност. Уклончивите и половинчати отговори от страна на ръководството обаче създават смут сред членовете и симпатизантите ни. Защото абсолютно спонтанно на много конференции в страната се приемат декларации в подкрепа на президента. БСП няма друг полезен ход освен да подкрепи тандема Радев-Йотова“, посочи Станишев.

Попитан дали е възможна голяма коалиция БСП-ГЕРБ, Станишев беше категоричен, че това би било безпринципно от гледна точка на цялата линия, която БСП провежда още от 2009 г. „Подобна коалиция няма да бъде разбрана от нашите избиратели и членове. Ще създаде смут и скандал и ще прилича просто на сделка за власт, а не за някаква конкретна цел. През 2005 г. имахме голяма национална цел – Европейският съюз.“

Според него не е ясно кои са червените линии за БСП. „Те трябва да бъдат определени, заявени и изговорени от ръководството на основата на политиката и приоритетите на партията. Трябва да има предвидимост в поведението ни. В този смисъл, коалиция с партиите на статуквото не е възможна. С „Да, България“ БСП има твърде много разделителни политически линии.

Колкото до ДПС, моят опит е, че всеки път БСП плаща цената от участие в коалиция с тях.

Попитан дали едно лошо представяне на изборите и неучастие на БСП в бъдещето управление ще поставили на дневен ред лидерския въпрос в партията, Станишев заяви, че ще постави въпросът за отговорността. „Много поражения се натрупаха след първия голям успех, с който започна Корнелия Нинова – победата на президентските избори през 2017 г. След това последваха много пропуснати шансове. Всеки път апелирам да анализираме причините за тези неуспехи. Защо загубихме парламентарния вот през същата 2017 г., когато имахме всички шансове? Според мен, заради политически грешки в самата кампания. Това се замете под килима. Същото се случи заради вътрешните разправии в навечерието на европейските и местните избори. Пак нямаше анализ. Проблемите се замитат, поставят се нови хоризонти , към които да вървим сплотено напред, но резултатите са разочароващи. Не бива да го допускаме отново“, категоричен е Станишев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html