вторник, 30 април 2024 г.

ГЕРБ разкарва Боил Банов от депутатските листи

Боил Банов беше по-лошо от бедствие за културата

Настоящият министър на културата Боил Банов няма да е повече в голямата политическа игра, разкриха за anteni.bg хора от управляващата партия. Второразредният режисьор, чийто мандат в Министерството на културата е пълен провал, не влиза в сметките за депутат, а още по-малко като играч в евентуален следващ кабинет с участието на ГЕРБ.

Българското изкуство доживя „изкуствоведката“ Христина Бобокова (вдясно) да ни представи „световния артист“ Ода Жон. Този кич бе сътворен по време на мандата на Боил Банов

Боил Банов ще остане в историята на българската култура като най-невнятния й министър. Той прокопа дъно, недостигано дори от одиозната Нина Чилова, която бъркаше Панчо Владигеров със Златю Бояджиев и Стефан Македонски със Стефан Софиянски. Неизброими са скандалите, в които Банов се забърка най-вече заарди отказа си да върши полезна работа. Сред най-големите му провали е назначаването на неадекватната Ярослава Бубнова за директор на Националната галерия при открит конфликт на интереси. Това действие доведе до серия от гафове в институцията – като се започне от къщата музей на скулптора Андрей Николов, мине се през така наречената изложба на Ода Жон. Любопитно е, че това чудо, по-известно като голямото плюскане на сирена и колбаси, бе режисирано от новоизлюпената „изкуствоведка“ Христина Бобокова, прочула се впоследствие в някои издания като българската Мата Хари. Много шум се вдигна и около нелепо министерско участие под прикритие на търг във Виена, откъдето за изключително висока сума се купи една гравюра, с каквато в два екземпляра разполагат вече българските музеи. Същият този министър бе съучастник в търговията с фалшификати в центъра на София, както и главен виновник за скандалите по усвояването на половин милион за нелепото ни представяне на Венецианското биенале. А паметливите помнят, че мандатът му започна с отказ да бъде санкционирана фирма, закъсняла със строителството на Ларгото.

Очевидно в ГЕРБ искат бързо да забравят за Боил Банов, както самият Боил Банов беше забравил какви са му функциите. Един напълно провален мандат на един невзрачен министър, за когото след пет години никой няма да си спомня.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html