събота, 4 май 2024 г.

Полицията в София предотврати провеждането на Луковмарш

Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков e прекратено със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От общината съобщават, че по-рано през седмицата не е съгласувано заявеното от организаторите шествие от НДК – бул. „Витоша“ -бул. „Патриарх Евтимий“ – ул. Г.С. Раковски“ – бул. „Княз Дондуков“- ул. „Тракия“ въз основа на получени становища от ДАНС, СДВР и ВАП. Събитието е съгласувано само в частта му „поднасяне на венци пред къщата на ген. Христо Луков, на ул. „Тракия“ №1.

След издаване на заповедта, СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка. Шествие не е проведено.

По-рано днес противници на шествието излязоха на протест.

От външно министерство изразиха подкрепата си за Столичната община и всички останали отговорни институции, които забраниха и осуетиха шествието. Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София, заявяват в позиция от МВнР.

„Българското правителство последователно и категорично е осъждало „Луковмарш“. Той е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремитски виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията“, се казва още в позицията на МВнР.

„В условия на безпрецедентни предизвикателства, пред които всички ние сме изправени, е нужно повече единение и повече толерантност. ”Луковмарш” и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество. Борбата с антисемитизма, нетолерантността и говора на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях“, завършва позицията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html