събота, 4 май 2024 г.

СДС очаква 4-6 депутати в следващия парламент

СДС ще има свои кандидат-депутати във всичките 31 избирателни района, заявиха за anteni.bg от „Раковски“ 134. Такава е била договорката със старшия партньор в коалицията ГЕРБ-СДС.

Бойко Борисов и Румен Христов

Според техни изчисления сините ще могат да вкарат в следващия парламент между 4 и 6 депутати. Преференциално за синята партия се очакват 35 000 гласа, което означава минимум 100 000 гласа за коалицията, уточниха от синьото ръководство. Припомняме, че на евроизборите през 2019 г. гласовете от СДС за единната листа с ГЕРБ бяха 70 000, а на местните избори в София подкрепа за Йорданка Фандъкова са дали 40 000 симпатизанти на СДС.

Към тази коалиция се очаква да се присъедини и БЗНС с лидер Николай Ненчев, бивш министър на отбраната в правителството „Борисов“-2. В събота БЗНС ще вземе окончателно решение за участие в предстоящите избори, съобщи Ненчев. Вариантите не са много, самостоятелно явяване е изключено, категоричен бе член на ръководството пред anteni.bg. Най-вероятно е БЗНС да влезе в коалицията ГЕРБ-СДС. „Демократична България“ е била другата опция, но след изявленията на съпредседателя й Атанас Атанасов, че одобрява президента Радев и че в следващия парламент може да си сътрудничат с БСП, този вариант е отпаднал.

Всичко е в ръцете на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, казаха от СДС. Сините нямат нищо против в коалицията да се включат и земеделците, но те трябва да договорят участието си с Борисов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html