петък, 3 май 2024 г.

Ангела Меркел дава рамо на Дойче банк

Германският канцлер Ангела Меркел ще се появи извън очакванията и протокола днес вечерта на годишното събиране на Дойче Банк, след години, в които институцията бе разтърсена от огромни загуби и скандали. Меркел страни от финансовия сектор от 2008 г. насам, когато заради кризата правителството предприе много непопулярни мерки за сметка на данъкоплатците.

Меркел ще говори на приема седмица след като банката за първи път от 2014 г. отчете годишна печалба. Анализаторите обаче не виждат сигурност във възстановяването на финансовия гигант, въпреки символичния жест, който ще направи канцлерът, коментира Ройтерс.

„Банката още е върху тънък лед, въпреки че през 2019 г. успя да направи от лимоните лимонада, благодарение на бум в интернет банкирането заради пандемията“, коментира финансистът Александра Анеке, която е и акционер в Дойче банк. Има прогнози, че институцията ще направи средно 1,6 млрд. евро по-малко като приходи през 2022 г. в сравнение с 2020 г., което ще бъде с 6% по-малко на годишна база. От „Дойче“ отказват коментар.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html