петък, 3 май 2024 г.

Синът на Константин Пенчев с 600 хиляди евро в Люксембург

„Първото име, което ние публикувахме, е на Любомир – син на конституционния съдия Константин Пенчев, бивш депутат от НДСВ, бивш омбудсман и бивш председател на ВАС. Той има фирма в Люксембург с активи за 600 хил. евро, които се появяват 2014-а година, след това се появяват и 400 хил. евро като недвижима собственост на фирмата, без да се уточнява къде“.

Това съобщи пред БНР  Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт BIRD.bg и част от екипа на „Биволъ“, един от медийните партньори в проекта „OpenLux“, работили по разследването на архива повече от 1 година. Разкрити са повече от 55 хиляди офшорни компании, управляващи активи на стойност най-малко 6 трил. евро.

„Биволъ“ проучи над 500 млн. евро активи на български собственици  в над 250 фирми.

При проучване на баща и син Пенчеви, от разследващия сайт „Биволъ“ са установили, че през 2014-а година се придобили апартаменти в София на „Витошка“ и на „Раковска“ за 300 хил. евро. „Тези пари през 2014-а година си имат някакво обяснение, предполагам“, смята Чобанов.

Константин Пенчев, снимка Интернет

Той уточни, че са изпратени писмени въпроси на Любомир Пенчев и все още очакват отговори, въпреки че е бил обещал да отговори до вчера вечерта. Журналистът разказа, че при разговор с него, Пенчев е изказал учудване, че името му фигурира в такъв регистър.

„Допускам, че той наистина не знае, че разполагаме с тези данни. Или не е очаквал името му да излезе. Това важи и за много други хора, за които ще пишем в следващите дни“, предупреди Чобанов.

Той каза още, че са задали въпрос на НАП дали от Люксембург са идвали данни за българи, които притежават там компании и какви активи имат, както и дали НАП е искала такива данни.

„Отговориха ни подробно как става това. … Имало 3 спонтанни информации през последните 2 години, но не се казва за какво. НАП е искала от Люксембург информация 6 пъти, но не казаха какъв е резултатът“, заяви Атанас Чобанов.

Той каза, че известен руски олигарх е получил със семейството си българско гражданство, но за това „Биволъ“ ще пише в следващите дни. „Децата му се появяват с българското си гражданство с компания с активи за 40 млн. евро в Люксембург“, уточни той. Според него това показва, че българското гражданство, което се продава срещу инвестиции, служи и за други цели.

„Има и случай на друг богат руснак, който придобива търговски център в България за десетки милиони евро. Досега не се знаеше, че е негова собственост“, разказа още журналистът и посочи и други разкрития:

„Как може замърсяващият ТЕЦ „Бобовдол“ да е собственост на някакъв 83-годишен британец, сламен човек, той дали знае, че е собственик на централата. Но това е декларирано. Т.е. имаме фалшива декларация и това трябва да се проучи от прокуратурата“.

Чобанов изказа песимизъм по отношение на очакването нещо „да се случи“ след тези разкрития и да има наказани.

OpenLux е международно журналистическо разследване, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия.

Водещ партньор в OpenLux е Le Monde, който предостави база данни с 4 милиона документи и записи извлечени от онлайн платформата на Люксембургския бизнес регистър и споделени с екипа на #OpenLux. Те включват корпоративни документи, финансови отчети и декларации за бенефициерни собствености от повече от 260 000 компании, обхващащи период от 1955 г. до декември 2020 г. Записите включват имената на 117 424 отделни бенефициери на люксембургски компании, сред които се откриват имената на 130 българи. Един от тях е Любомир Пенчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html