петък, 3 май 2024 г.

СЗО: коронавирусът не е изтекъл от лаборатория (видео)

Вирусът на Ковид 19 не е изтекъл от лаборатория, а прилепите остават вероятният източник на заразата, тръгнала от Китай. Това е заключението на експертите на Световната здравна организация (СЗО), които прекараха близо месец в китайския град Ухан, мястото на избухване на пандемията през 2019 г.

Световните специалисти не изключват възможността вирусът да се предава и чрез замразена храна, но това изисква допълнителни бъдещи проучвания, отбелязва Ройтерс.  Петер бен Ембарек, ръководител на екипа на СЗО, съобщи, че са открили нова информация при визитата си в Ухан, но тя не е променила драматично картината за избухването на заразата с коронавирус.

„Възможният път от каквито и да било оригинални животински видове до пазара на Ухан включва и движение през границите “, каза Ембарек на близо тричасов брифинг за медиите. Работи се по идентифициране на източника, където са били болните прилепи, но е вероятно той да е извън Ухан. Експертите са търсили и кръвни проби от китайци, които да покажат, че вирусът е циркулирал преди първите съобщения за него. Но, „заключението е, че няма доказателства за случаи на Ковид 19 преди декември 2019 г.“, каза Ембарек. Той добави, че версията за изтичане от лаборатория е абсолютно невероятна и няма нужда от бъдещо проучване.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html