петък, 3 май 2024 г.

Запорират сметки на Ласка Минчева

Пореден тежък удар нанесе съдбата на Ласка Минчева – най-известната режисьорка от златните години на БНТ. Освен че се бори с тежки здравословни проблеми, една от емблемите на „Сан Стефано“ е погната от банки и ЧСИ заради заеми на покойната си дъщеря Вихра, съобщава вестник „Галерия“. Приживе наследницата на Ласка теглила кредити, които обаче така и не успява да покрие, тъй като си отива през 2018 година. И макар че Вихра вече не е между живите, задълженията й остават.

Единствена нейна жива наследница е известната й майка, която сега е принудена да покрива кредитите. Задълженията са стигнали до частен съдебен изпълнител, който търси от 79-годишната режисьорка дължимите пари. „Леля е единственият жив наследник на братовчедка ми. Сумата беше 4000 лв., но с всички такси и лихви за 4-5 години е стигнала до 17-18 хиляди лева. Това са много пари, особено за пенсионер. От кантората на частния съдебен изпълнител ни обясниха, че няма никакъв начин това да бъде опростено и че трябва всеки месец да се внасят малко пари от пенсията й, за да не бъдат запорирани сметките. Затова открихме и дарителска сметка. А леля сега ми казва, че тези кредити навремето братовчедка ми ги е теглила за Иван Гарелов, но в крайна сметка са на нейно име“, разказа за „Галерия“ племенникът на Ласка Минчева Атанас Михайлов, който сега се грижи за нея.

Финансовото положение на легендарната режисьорка се утежнява и от факта, че има сериозни здравословни проблеми, които изискват постоянно лечение. Тя е парализирана, лежи по 24 часа в денонощието, загубила е зрението си и е абсолютно невъзможно да се грижи сама за себе си. Пред вестника ни Атанас обясни, че разходите на месец възлизат на 2500-3000 лева. „В тази сума влизат цялостното лечение, рехабилитацията, както и консумативите и лекарствата, които са необходими. Само за жената, която се грижи за нея, отиват 1400 лв. на месец. Тя е денонощно с нея“, поясни Михайлов.

Месечните разходи изобщо не са по възможностите на Ласка Минчева, която като почти всички пенсионери у нас оцелява на ръба. Емблемата на БНТ получава 470 лева пенсия с инвалидните помощи. Преди дни тя все пак бе одобрена да получава държавна парична награда в размер на 700 лева. Дори и с тези пари обаче Минчева не може да покрива и половината от разходите си. Затова племенникът й открива дарителска сметка, чрез която всеки желаещ да помогне с колкото може. В условия на пандемия и световна криза даренията са малко и сумите са символични.

За помощ Атанас Михайлов се обръща и към БНТ, на която Ласка е отдала почти целия си живот. Тя не може да разчита на помощ и от свои познати и бивши колеги. С тях поддържат контакт по телефона, дават си морална подкрепа, но повечето са в почти същото финансово положение като нейното и няма как да я подпомогнат.

Здравословните проблеми на Ласка започват през 2012 година. Тогава постепенно отслабва зрението й вследствие на вечните пушеци и прах по студиата, където прекарва живота си. След това черните облаци продължават да се струпват над главата й. Дъщеря й Вихра, която работи за Иван Гарелов, първо е повалена от инсулт, а после чува и най-страшната диагноза – рак. Бивши колеги на Минчева и приятели от арт гилдията се опитват да помогнат не само с лични средства, но и с апели за помощ в социалните мрежи за лечение извън България. Болестта обаче се разпростира в гръбначния стълб, главата и дробовете. Вихра си отива от този свят през август 2018 година.

Ужасяващият стрес се отразява пагубно на здравето и на майка й. Тя също е покосена от инсулт, който я оставя почти парализирана на легло. Отделно зрението й продължава да се влошава и в крайна сметка напълно го губи. Сега за легендарната режисьорка, която стои зад излъчването на програми като „Златният Орфей“, „Мелодия на годината“ и много от новогодишните шоута на Хачо Бояджиев, се грижи само племенникът й.

Банковата сметка за дарения към Ласка Минчева в ДСК на името на Атанас Тодоров Михайлов:

BG21STSA93000026724764

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html