събота, 4 май 2024 г.

Северна Корея прави ядрени оръжия с 300 млн. долара от кибератаки (видео)

Северна Корея продължава да разработва ядрени оръжия, като финансира програмата си с около 300 милиона долара, спечелени от кибератаки, предаде Ройтерс, позовавайки се на секретен доклад на ООН. Пхенян не се трогва от санкциите, наложени от международната общност и през 2020 г. продължава да развива програми за ядрени и балистични ракети.

В доклада се посочва, че тоталитарната държава „произвежда ядрен материал, поддържа ядрените си мощности и развива инфраструктурата за балистични ракети“. В същото време новата американска администрация търси намаляване на натиска върху Пхенян, за да се отвори път за дипломация, отбелязва Ройтерс. През минали години Северна Корея не криеше произведените от нея балистични ракети с малък, среден и голям обсег по време на военни паради, напомнят в доклада на ООН. Страната смятала да развива и тактически ядрени оръжия.

Северна Корея е под санкции на ООН от 2006 г. За да компенсира загубата на средства, държавата поддържа хакерски операции срещу финансови институции и борси за виртуални пари. За 2019-2020 г. по тези начини са усвоени 316,4 милиона долара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html