събота, 4 май 2024 г.

Стоичков на 55: Да свършва пандемията, да се върне животът

„Тази година празникът ще е в най-тесен семеен кръг…🍷 Да свършва пандемията, да се върне животът и купоните ще изригват като вулкани!💪“, написа във Фейсбук легендарният български футболист Христо Стоичков, който днес навършва 55 години. Камата е в Маями, където ще събере най-близките си хора.

Стоичков е трикратен шампион на България, четирикратен носител на Купата на България и носител на първата в историята Суперкупа на страната.

С ЦСКА той играе и на полуфинал за КНК през 1989 г., когато става голмайстор на турнира с 11 попадения. Печели приза „Златната обувка“ за голмайстор на Европа през същия период.

През 1990 г. Христо Стоичков е трансфериран в „Барселона“ за рекордните в онзи период 4 милиона долара. С екипа на каталунския гранд взема 5 пъти титлата на Испания, Купата на европейските шампиони през 1992 година и Суперкупата на Европа през същия сезон.

Ицо е в основата и на незабравимото американско лято през 1994 г. и става голмайстор на световното първенство с шест попадения.

Силните му изяви в „Барса“ и с националния екип му носят и „Златната топка“ за най-добър футболист на планетата през 1994 г.

За националния отбор на България има 87 мача, в които бележи 37 гола.

Участник е на два Мондиала и на европейското първенство през 1996 г. Национален селекционер е в периода 2004/2007 г.

Носил е екипите още на „Парма“, „Ал Насър“, „Кашива Рейсол“, Чикаго Файър“ и „ДС Юнайтед“.

Подаряват обувки на Илиана Раева заради него

За Ицо си спомни и Илиана Раева. „ЧРД на най-голямата спортна звезда на България, Христо Стоичков! Това, което съм виждала с очите си, което той е предизвиквал с появата си сред хората в Испания и Америка и това, което ми е разказвал Наско, едва ли някога някой друг български спортист ще предизвика. Хората по света го уважат много заради невероятния му талант“, пише председателят на Българската федерация по художествена гимнастика във Фейсбук.

„Ще разкажа само един случай. Няколко съпруги сме в италиански магазин за обувки в САЩ (там сме на световното първенство 1994 г.)”. Разглеждаме, мерим и си говорим помежду си. Приятен мъж ни пита от къде сме. Казваме му, че сме от България. “Ааа… Стоичков?!?!” Ние се смеем и му потвърждаваме: Да, Стоичков! Той продължава: “Голям футболист, много голяма звезда!” Ние с усмивки клатим глави: Да, Да, голяма звезда! Той се доближава до нас и ни казва: „Изберете си по един чифт обувки! Те са подарък от мен за всяка от вас! Стоичков е велик футболист!”

Велик футболист, написал със златни букви името си в книгата на световния футбол! Да си здрав и благословен, Ицо! Да си все така щастлив с прекрасното си семейство! Наздраве за твое здраве!“, допълни още грандамата на родната художествена гимнастика.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html