събота, 4 май 2024 г.

Президентът Радев реди задкулисно анти-ГЕРБ коалиция

Мая Манолова и Отровното трио на консултациите при президента

Светослав Костов

Президентът Румен Радев е започнал да реди коалиция, която да управлява след парламентарните избори на 4-ти април. Според запознати негови емисари обикалят редиците на БСП, формацията на Мая Манолова и Отровното трио и обединението „Демократична България“. Всичко обаче зависи от резултатите от вота, защото сметките, според социологическите проувания показват, че трите заедно не могат да съберат 120 народни представители.

Простата аритметика показва следното – ако прогнозите на социолозите се потвърдят БСП ще има между 75 и 80 депутати, Манолова и Триото – 10, колкото и обединението на Христо Иванов и Атанас Атанасов. Така Радев и неговите стратези се нуждаят или от подкрепата на ДПС или от помощта на Слави Трифонов. Или пък от бъдещите депутати от ВМРО, които изненадващо решиха да се явяват самостоятелно на избори. А техният лидер Красимир Каракачанов в годините е показал, че няма скрупули, само и само да е във властта.

Има вариант Бойко Борисов да получи подкрепа от Слави Трифонов

От своя страна Слави Трифонов вече категорично обяви, че няма да влиза в коалиция с БСП. Така срещу плановете на президента да дърпа конците се изправят сегашните управляващи от ГЕРБ, които се очаква да вземат между 90 и 100 депутатски места, както и партията „Има такъв народ“ с очаквани около 20 народни представители.

Така колкото и странно да звучи на някои, ролята на балансьори ще играят ДПС и ВМРО. Ако Карадайъ и Каракачанов решат да заиграят на струната „правителство на националното спасение“ картите на Румен Радев ще се подредят. Най-логичен изглежда обаче сценарият – коалиция ГЕРБ+ДПС, с мълчаливата подкрепа на Слави Трифонов.

Каракачанов и Карадайъ очакват оферти

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html