събота, 4 май 2024 г.

Легендата е жива: Том Брейди изведе „Тампа Бей“ до Супербоул (видео)

„Тампа Бей Буканиърс“ е новият шампион по американски футбол, след като не остави никакви шансове на финала на миналогодишния носител на трофея „Винс Ломбарди“ – „Канзас Сити Чийфс“.

В сблъсъка на Супербоул, отборът на легендарния куотърбек Том Брейди победи с категоричното 31:9 и взе втора титла в историята си след 2002 г.

А за 43-годишния Брейди това е седми шампионски пръстен при десетото му участие в Супербоул, след като за 20 сезона в „Ню Инглънд“ донесе шест титли на този тим.
В първата си година в Тампа той отново е шампион. И то с отбор, който от 13 години не бе достигал дори до плейофите. Постижението му е уникално, не само най-доброто в историята на американския футбол. Брейди надмина Майкъл Джордан по титли, което бе изтъкнато от медиите зад Океана веднага след края на мача.

Брейди тотално засенчи 18 години по-младият Патрик Махоумс, сочен за бъдещето на Лигата. Звездата на „Чийфс“ завърши с 26 от 49 подавания за 270 ярда. Ветеранът победи за трети път колегата си в петия мач помежду им, като го стори за втори път в плейофи. Брейди е единственият куотърбек побеждавал Махоумс в плейофите.

„Горд съм с отбора за това, което постигна. Това е невероятна група от играчи, която се събра в точния момент, натрупа голямо самочувствие и мисля, че всички усещахме какво ще се случи. Ние сме шампион и никой не може да ни отнеме това“, каза Брейди след двубоя.
Той спечели и наградата за MVP във финалния мач – негова пета в кариерата му, което също е рекорд.

Голяма заслуга за победата има и защитата на „пиратите“, която се справи блестящо срещу най-силното нападение в Лигата. „Бъканиърс“ повалиха три пъти Махоумс, пресякоха два негови паса и не му позволиха да направи тъчдаун подаване.

Рекорд записа и 68-годишният треньор на „Тампа бей“ Брус Арианс. Той е най-възрастният дебютант в мача за титлата, който печели. „Вие бяхте обединени като братя, борехте се за една кауза и направихте всичко възможно“, каза Арианс към играчите си по време на награждаването.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html