петък, 3 май 2024 г.

Ирония на съдбата: Македонизмът зависи от Ердоган и Мицотакис

Велизар ЕНЧЕВ
В телевизионно интервю македонският президент отхвърли офертата на Гърция да бъде посредник в българо-македонския езиково-исторически спор, спъващ членството на Скопие в ЕС. Само преди пет дни Пендаровски гузно се извиняваше на Гърция за друго интервю, но пред албанска телевизия, в което неволно /или съзнателно/ изпусна фразата „македонско малцинство в Гърция“…
Реакцията на Гърция бе светкавична – не само поиска обяснение от Скопие за намеса във вътрешните й работи, но точно в този момент гръцки медии публикуваха резултати от социологическо проучване, според което 51 процента от гърците отхвърлят Преспанското споразумение /17 юни 2018/. Така Гърция намекна, че е готова да ревизира договора с Република Северна Македония и да се присъедини към българското вето.
Няма да спорим дали в Егейска Македония живее „българско“ или „македонско“ малцинство, защото България не може да си позволи откриване на „Втори фронт“ на Балканите. А и в Гърция добре знаят каква е народността на „славяногласното им население“. Ето защо Пендаровски бяга като дявол от тамян от гръцко посредничество в българо-македонската дипломатическа война. Защото на елините отдавна им е прикипяло от македонистката арогантност и нищо чудно да оттеглят подписа си от Преспанския договор.
Всъщност, има една друга държава, която може за минути документално да срази македонизма и отсъди в полза на София. Това е Република Турция. В турските архиви е цялата истина за сътворената от сърбите и Коминтерна „македонска нация“. Там са военните комюникета на турските паши, воювали с четите на войводите Яне Сандански и Гоце Делчев, в които срещу имената на убитите комити стои името „българин“.
По ирония на съдбата днес съдбата на македонизма зависи от турския президент Ердоган и гръцкия премиер Мицотакис. Колко малко трябва, за да рухне пясъчната кула на македонистите!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html