петък, 3 май 2024 г.

138 години от рождението на големия художник Борис Денев


На днешната дата се ражда именитият български художник Борис Денев. Той проплаква през 1883 г. във Велико Търново. Сетне учителства в с. Иванча, Великотърновско (1902–1910). Изявява се като самоук художник през 1909 г. с първата си самостоятелна изложба. През 1909 – 1914 г. специализира живопис в Мюнхен при проф. Лео фон Льофтц, Карл фон Маар и Анджело Янк. Доброволец е в Балканската война, а по-късно е назначен като Художник при Министерство на войната (1914 – 1929). През 1920-те години работи известно време в Италия.
Бил е учител в Първа мъжка гимназия в София, а от 1931 г. се отдава на свободна практика. Членува активно в дружеството „Родно изкуство“ и участва в организирането на няколко наши изложби в чужбина, включително в качеството на комисар на българския павилион на Венецианското биенале през 1942 г. След Деветосептемврийския преврат на 1 ноември Борис Денев е арестуван от новата власт и заявява: „Лежах в турски затвор, трябва ли да лежа и в български?“
След пет месеца в Софийския затвор и пет месеца в Дупнишкия лагер е освободен, без да бъде съден. Изключен е от Съюза на българските художници. През 1956 г. Борис Денев е възстановен в СБХ, през 1967 г. е напълно реабилитиран и удостоен със званието „Заслужил художник“, но едва през 1980-те години СБХ организира негова изложба. Баща е на художничката Славка Денева (1929 – 1984).

Днес бащата и дъщерята, години след тяхната кончина, са отново заедно. Този път те се срещат в кураторския проект на Антон Стайков – ОТВЪД КАРТИНИТЕ. ЗА ИЗКУСТВОТО И ЖИВОТА НА БОРИС И СЛАВКА ДЕНЕВИ.
Ето как сам Антон Стайков представя работата си през изминалата година по трудоемкия проект:
Тази изложба е посветена на двама художници – баща и дъщеря. Раждането на единия и смъртта на другия отмерват едно цяло столетие, изпълнено с периоди на благоденствие и войни, надежди и разочарования, диктатура и застой. Борис Денев (1883 – 1969) е централна фигура в културния и обществения живот на България между двете световни войни. Той е живописец, военен художник, изобретател, есеист, просветен деец, част от софийската артистична бохема, съпруг на Мара Грозева, дъщеря на виден индустриалец и кмет на София. Единственото им дете Славка Денева (1929 – 1984) расте в семейния дом на улица „Шипка“ 18 сред музика, книги, домашни представления, заобиколена от интересни личности и картините на баща си. Деветосептемврийският преврат през 1944 съдбовно променя живота на семейството. Борис Денев е затворен в Централния софийски затвор и лагер в Дупница, забранено му е да рисува на открито и е изключен от Съюза на художниците. Квалифицирана като дъщеря на „враг на народа“, „особнячка и маргинал“, зад стените на дома си Славка създава свой свят, грижи се за родителите си до самия им край, обгражда се с кръг от близки приятели, с които споделя радостта от интелектуалното и творческо общуване. Въпреки ограниченията на системата и материалните затруднения тя се развива като художник с автономен пластичен език и новаторско за българския контекст творчество.


Забележителното по значение и обем художествено наследство на Борис Денев и Славка Денева е било предмет на различни изследвания. Този проект надхвърля целите, които обичайно си поставя една изложба, и се стреми да представи възгледите на двамата художници за живота и изкуството, поглежда към скритата част от творческия процес, към техните приятелства, стремежи и идеали. Много документи, фотографии, рисунки и картини се представят за първи път пред публика, разкривайки неизвестни страни от техния живот и творчество.
Проектът на фондация „Поддържане на изкуството в България“ – СБХ се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община и съдействието на Национална галерия, Национален археологически институт и музей при БАН, художествените галерии в Пловдив, Варна, Добрич, Велико Търново, Плевен, Русе, Бургас, Сливен, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.
Безпрецедентната ситуация, свързана с епидемията от коронавирус, и обявяването на извънредните мерки направиха невъзможно посещението на изложбата, но чрез новите медии и социални мрежи тя може да бъде разгледана във видео и снимки във Фейсбук и www.sbhart.com, а през пролетта на следващата 2021 г. залите на ул. „Шипка“ 6 ще очакват отново жителите и гостите на София и за среща с изкуството на Борис Денев и Славка Денева, едни от най значимите български художници, отдавна заели място сред класиците на съвременното ни изкуство.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html