събота, 4 май 2024 г.

Млади пространствени дизайнери с обща изложба в Пловдив


През месец юни 2021 г. предстои да се дипломира първият випуск на специалност „Пространствен дизайн“ на НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив.
Тя е създадена преди 5 години и във връзка с това се организира обща изложба на специалността, която ще бъде отворена за посещения от 9 до 26 февруари 2021 г. в галерия „Пловдив“, фоайе на Общински съвет, ул. „Авксентий Велешки“ 20.
В експозицията ще участват със свои произведения ученици от 8 до 12 клас, които се обучават при преподавателите по „Пространствен дизайн“ – Ивилина Коликова и Паулина Стоянова. Събитието е организирано с подкрепата на Дружество на пловдивските художници и Община Пловдив.
Това е първата представителна изложба на специалността, която е открита преди пет години в Художествената гимназия. През месец юни 2021 г. предстои да се дипломира първият випуск. Част от произведенията ще бъдат показани и във виртуална експозиция в официалния сайт на училището.
Изложбата може да бъде разгледана от 9 до 27 февруари.

Специалността „Пространствен дизайн“ подготвя дизайнери, бъдещи проектанти и специалисти в областта на пространствения и графичен дизайн. Програмата има за цел да даде на учениците оптималния обем знания, свързани с особеностите при проектирането. Развиват се умения за организирането на обемите в пространството, съчетаването на цветове и материали, мащабното интерпретиране на формите, търсенето на функционално верни и художествено убедителни решения, носещи своя индивидуална структура и характеристика. В процеса на обучението от клас учениците изучават рисуване, перспектива, компютърна графика, пластична анатомия, история на изкуството, скулптура, цветознание и др. Програмата по „Пространствен дизайн“ развива в учениците практически умения и сръчност при изпълнение на проекта, чувство за мащаб, стилово единство и естетически вкус.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html