събота, 4 май 2024 г.

Новак във Формула 1 ще се състезава под неутрален флаг

Новият пилот на „Хаас“ във Формула 1 Никита Мазепин ще трябва да се състезава под неутрален флаг поне до края на 2022 г., обявиха от Международната автомобилна федерация.

Това се налага поради наложеното наказание на Русия от страна на Световната антидопингова агенция (WADA) заради фалшифицирането на допинг проби по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Първоначално от WADA наложиха четиригодишно наказание, но то бе намалена наполовина от страна на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана.

Според наказанието руски атлети, нямат право да представляват Русия по време на големи световни надпревари до края на 2022 г. В това число освен олимпийските игри и световните и европейски първенства по футбол, волейбол и други влизат и световните автомобилни шампионати.

Така Мазепин и всеки друг руски състезател, който участва във Формула 1, Формула Е, Световния рали шампионат (WRC) и други световни шампионати на ФИА, ще трябва да прави това под неутрален флаг поне през следващите две години.

Те ще могат да се регистрират за участие като „неутрални атлети от Русия“, но няма да имат правото да използват руското знаме или руския химн при евентуална тяхна победа. Забраната за свиренето на руския химн означава, че той няма да бъде свирен и преди надпреварата за Гран при на Русия през следващите две години.

Наказанието не забранява развяването на руски знамена от страна на фенове по трибуните, както и посещението на състезания от страна на руски дипломати.

Припомняме, че неотдавна руските спортисти предложиха да се изпълнява патриотичната песен „Катюша“ на международни състезания, докато националният химн на Русия е забранен. Популярната съветска песен придобива огромна популярност по време на Втората световна война и според някои версии е вдъхновение за наименованието на съветската реактивна система за залпов огън „Катюша“. Все още не е ясно дали съветската песен ще бъде разрешена.

През 2021 г. Мазепин ще си партнира с Мик Шумахер в тима на „Хаас“. Руснакът ще пилотира болида с №9, докато шампионът във Формула 2 за миналата година този с №47.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html