четвъртък, 2 май 2024 г.

Професор Кантарджиев: Ваксините ще помогнат много

Директорът на Центъра по заразни болести и член на Националния оперативен щаб професор Тодор Кантарджиев шеговито обясни как може да се мотивират всички българи да се ваксинират срещу коронавирус.

„Най-сигурният начин е да кажем – гледайте сега, ваксините ще се забавят. Няма да можем да ваксинираме всички. Ще трябва да пускате връзки, за да ви ваксинират. Е, повярвайте ми – ще станат опашки“, каза той.

България има традиции за ваксините. Направили сме неща, за които много малко се знае в нашето общество. Ето, че две години след въвеждането на ваксината за дифтерия във Франция у нас тя вече се слага. Имаме традиции, а сега с приказки да се разваля това не е добре. Ваксините и сега ще помогнат много. Това е много важно за здравомислещите българи“, увери специалистът.

Според него е важно да се знае, че за да има колективен имунитет, не говорим за 70% ваксинирани от обществото, а 70% от всички хора да имат имунитет, който може да е придобит и след преболедуване на коронавируса. Най-добрият имунитет е този, придобит след преболедуването му, а не след ваксинирането.

„Не сме по-тъпи от западните учени или по-тъпи от критикарите. Просто искаме да кажем цялата истина за ситуацията с коронавируса. Британския вариант се подтиска от ваксините. Най-лошото, което не е чак толкова лошо, е, че ако ваксините не действат на мутацията, ще стане като при грипа – хайде да се ваксинираме, ама ваксини няма!“, коментира още професор Кантарджиев.

Той подчерта, че най-опасното е именно да не се събират за различни чествания голям брой хора. „През месец януари имаше глътка въздух у нас. Лошото е, че сега имаме увеличение от няколко дни на новозаразените с коронавирус. Всичко това трябва да ни държи нащрек. Притеснителното на британския щам е, че той е по-прилепчив. За 15 минути може да се зарази човек с коронавирус от стария му вариант при по-тесен контакт, а сега с мутацията това става само за пет минути. Много хора почнаха да обясняват как се разпознава британският вариант. Да, но ние търсим не само него, но и латиноамериканския, бразилския и южноафриканския. Да видим само да не се появи някоя българска мутация на коронавируса. Да не стане така, че от нас да тръгне някой щам, който и да е по-опасен от тези, които ги има сега“, пошегува се професор Кантарджиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html