неделя, 28 април 2024 г.

Атанас Скатов е паднал от 200 метра, търсят го под К2 (обновена)

Атанас Скатов е паднал от лагер №3, докато се връщал в базовия лагер поради скъсано въже, съобщават участници в експедицията към К2 в Туитър. Тялото му все още липсва, като в момента един екип от шерпи го издирва.

Падането е потвърдено и от тракера, който носи със себе си. От него става ясно, че българският алпинист е регистрирал рязка промяна в денивелацията (200 метра) за кратко време.

Последната официална информация от Скатов гласеше, че в четвъртък вечер той е пристигнал успешно в лагер, като е трябвало да започне атака на върха към 23:00 часа българско време същата вечер.

Последната данни от GPS-а на българския алпинист са от 7:36 часа тази сутрин и показват, че той е бил на 7100 метра надморска височина.

По-рано стана ясно, че лошо време е спряло всички атаки към К2 за този сезон. Информацията е на италианския журналист Алесандро Филипини, като цитира ръководителят на експедицията на „Севън Съминтс Трекс“ Чанг Дава Шерпа.

„Целият екип е в Лагер 3 и всички са здрави и живи. Започва спускането към базовия лагер“, съобщи непалецът. Така единственият прозорец след първото зимно изкачване на К2 бе затворен и повече няма да има атаки.

Алесандро Филипини е съпруг на легендата на българския волейбол Цветана Божурина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html