събота, 27 април 2024 г.

Премиерът Борисов: Планината взе още един наш голям алпинист

Планината взе още един наш голям алпинист. Атанас Скатов беше смел мъж, човек с кауза. Това написа министър председателят Бойко Борисов във „Фейсбук” след трагичната смърт на родния алпинист под втория по височина и най-труден за изкачване връх на планетата К2 (8611 м).

„Изказвам своите съболезнования към семейството и близките му. Светла му памет!“, добави премиерът.

Родителите на Атанас Скатов все още очакват официална информация от властите за съдбата на сина им.

„Във вторник се чухме за последно и каза, че тръгват”, разказа пред NOVA майка му Мария Стоянова. „Имаха само 2 дни прозорец. Много е малко, но каза, че ще се опитат. Каза, че ще бъдат в лагер 2 и оттам още 40 часа ще се върви непрестанно”, разказа още Мария Стоянова.

По пътя им е имало много лед, скали и вятър.

„Казахме му: „Ще успееш”. Ако не беше сигурен, че ще успее, нямаше да тръгне”, разказа още Мария Стоянова.

Семейството му е следяло GPS-а му. Когато спрял, помислили, че почива.

„След 3 часа започнаха да се обаждат хора, а ние нищо не знаехме”, обясни Мария Стоянова.

Атанас Скатов направи тази нощ неуспешен опит да покори К2. Както вече стана ясно, трагичният инцидент стана на слизане от Лагер 3, който е на 7350 метра. Първоначалната информация бе, че българинът е паднал в пропастта след скъсване на въже, но впоследствие стана ясно, че въжетата си били нови, поставени преди дни от шерпите. Свидетел разказа, че Скатов е паднал при смяна на системата си за безопасност от едното въже на другото. Тялото му беше открито след акция с хеликоптер на пакистанската армия и транспортирано до град Скарду.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html