четвъртък, 28 март 2024 г.

Шефът на института „Роберт Кох“: Все още не сме уморили вируса

Йенс Шпан

„Вирусът на COVID-19 все още не е уморен, дори напротив. В момента е по-силен заради различните си мутациите“. Това заяви директорът на германския институт „Роберт Кох“ Лотар Вилер в Берлин. На 10 февруари премиерите на различните провинции и кабинетът в Берлин ще обсъдят отново ситуацията и едва тогава ще решат дали мерките да продължат със същата строгост или има възможност за отваряне на институции и заведения.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан обаче се изказа предпазливо за евентуално разхлабване на мерките. От една страна броят на заразените спада и за първи път от ноември активно болните в момента са под 200 000 души. От друга страна британската мутация на вируса е по-агресивна и се разпространява бързо и в Германия в момента.

„Ако започнем отваряне на институции, то първи врати ще отворят детските градини и училищата. Знаем, че семействата вече са на ръба на силите си. В момента в Германия са допуснати за употреба три вида ваксини, като всичките действат и пазят от зараза“, заяви Шпан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html