петък, 3 май 2024 г.

Атанас Скатов загина под К2 (обновена)

Българският алпинист Атанас Скатов загина днес под връх К2 (8611 метра) в Хималаите. Той падна фатално на връщане от височинен лагер 3 към базов лагер, съобщи пакистанският журналист Джамил Нагри в профила си в Туитър.

В издирването му бе включен и хеликоптер на пакистанската армия поради спецификата на терена. „Участникът в зимна експедиция на К2, г-н Атанас Георгиев Скатов от България, който падна при слизане от лагер 3, бе обявен за мъртъв”, пише Нагри. Тялото на Скатов е било намерено от издирващите го шерпи и е транспортирано към Скарду.

За 14-и път атакува осемхилядник

42-годишният българин направи неуспешна атака на втория най-висок връх в света снощи. За него това бе експедиция №21 в последните осем години и общо четиринадесета атака на осемхилядник. Голямата мечта на роденият в Сливен алпинист бе да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

„Няма шанс да е оцелял. След като е обявен в неизвестност от тези, които са били около него – няма шанс. Може да се надяваме на чудо, но чудеса от този род почти не стават там“, каза по-рано в петък пред кmeta.bg алпинистът Дойчин Василев по повод последната информация, че Атанас Скатов е изчезнал на слизане към базовия лагер на К2. „При тези условия би трябвало да е ясно, че всичко може да се случи. Още повече че имаше скоро случай, в който върхът беше изкачен от други алпинисти, придружен с трагедия – като един от участниците загина. Недоумявам как Скатов реши да рискува докрай. Трудностите са толкова много. Но всеки решава според квалификацията си, усещанията си към планината, подготовката… много са факторите“, посочи Василев.

„К2 е много тежък и опасен. Лошото е, че доста хора го подценяват, надценяват собствените си възможности и това е резултатът“, коментира още той.
Върхът е опасан с въжета по много маршрути. По този, по който Скатов се е изкачвал, ежегодно се слагат все нови и нови и въжета, но за следващите катерачи те стават стари. Едно прекъсване води до такива инциденти. В историята има много такива случаи. Йежи Кукучка – големият полски алпинист, загина точно по този начин, обясни Василев, който е изкачил три хималайски осемхилядника: Дхаулагири (1995 г.), Еверест (1997 г.) и Макалу (1998 г.).

По думите на Василев човек трябва да е максимално подготвен физически, психически и технически, за да тръгне да изкачва К2. И да има късмет. „Толкова много трагедии са се разигравали там, че човек, ако се замисли, ще си направи много сериозни изводи. Има случаи, при когато са загивали по 12-13 човека на сезон“, уточни той.

Скъсано въже води до трагедията

Атанас Скатов е паднал от лагер №3, докато се връщал в базовия лагер поради скъсано въже, съобщават участници в експедицията към К2 в Туитър. Екип от шерпи тръгна да го издирва. Падането бе потвърдено и от тракера, който носи със себе си. От него стана ясно, че българският алпинист е регистрирал рязка промяна в денивелацията (200 метра) за кратко време.

Последната официална информация от Скатов гласеше, че в четвъртък вечер той е пристигнал успешно в лагер, като е трябвало да започне атака на върха към 23:00 часа българско време същата вечер. Последните данни от GPS-а на българския алпинист от 7:36 часа тази сутрин показваха, че той е бил на 7100 метра надморска височина.

Преди това стана ясно, че лошо време е спряло всички атаки към К2 за този сезон. Италианският журналист Алесандро Филипини цитира ръководителя на експедицията на „Севън Съминтс Трекс“ Чанг Дава Шерпа: „Целият екип е в Лагер 3 и всички са здрави и живи. Започва спускането към базовия лагер“, съобщи непалецът. Така единственият прозорец след първото зимно изкачване на К2 бе затворен.

Алесандро Филипини е съпруг на легендата на българския волейбол Цветана Божурина.

Скатов се изкачи с 20 души до Лагер 3 в четвъртък през нощта, на около 7300 метра височина. Оттам трябваше да започне щурмът.

Годеница

В хеликоптера, с който тялото на Атанас Скатов се превозва към пакистанския град Скарду, е била и годеницата на нашия алпинист. Тя е била в базовия лагер, съобщава в туитър Alpine Adventure Guides.

„Втората жертва тази зима на K2. Преди няколко седмици Серги Миньоте, а сега Атанас Скатов след падане от голяма височина при връщане от лагер 3 (7300 м.)“, написа в Туитър полякът Михал Родак.

Алпинисти от цял свят вече изказват съболезнования в социалните мрежи.
Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, пък заявиха от непалската агенция по повод информацията, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

Съболезнования изказа и министърът на външните работи на Република България – Екатерина Захариева.
„Моите най-дълбоки съболезнования за семейството и близките на Атанас #Скатов. Поклон пред силата на духа му – неговите постижения и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени! Светла памет! #K2winter2021 #k2winterexpedition2021“, написа Захариева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html