събота, 4 май 2024 г.

Жребият в Мелбърн: Пиронкова срещу специалистка на двойки, шампион от Шлема чака Григор

35-годишната Су-Вей Сие от Тайван ще бъде първата съперничка на Цветана Пиронкова на старта на Australian Open.

До този момент двете не са играли никога помежду си. Сие е №68 в световната ранглиста, достигала е до №23, а Australian Open е най-успешният ѝ турнир от Големия шлем, тъй като е достигала два пъти до четвърти кръг.

Тя е трикратна Мейжър шампионка на двойки. Неин треньор е спортният директор на Българската федерация по тенис Пол Макнами.

При победа над азиатката първата ни ракета би могла да срещне във втори кръг завръщащата се на корта Бианка Андрееску. В първи кръг канадката ще играе с румънката Михаела Бузарнеску.

Жребият доведе до много силна долна половина на схемата, в която заедно са Симона Халеп, Серина Уилямс, Ига Швьонтек, Наоми Осака и Петра Квитова. В горната половина сред топ поставените са Ашли Барти, София Кенин, Елина Свитолина и Виктория Азаренка.

Григор Димитров пък ще се изправи срещу Марин Чилич в първия кръг на Откритото първенство на Австралия, отреди жребият за основната схема.
До момента българинът и хърватинът са играли 6 пъти, като Чилич води с 4-2 победи. За последно те се срещнаха във втория кръг на „Ролан Гарос“ 2019, а победител излезе Димитров.

Чилич има спечелени 18 титли в кариерата си сред професионалистите. На сметката му има и трофей от Големия шлем – US Open 2014. Освен това е финалист от Australian Open (2018) и „Уимбълдън“ (2017), като и в двата случая губи от Роджър Федерер. В момента хърватинът е №43 в ранглистата, където рекордното му постижение е като на Григор Димитров – №3.

Победителят от срещата ще играе във втория кръг срещу Алекс Болт (Авл) или Норберт Гомбос (Слвк).
Първият поставен, когото Григор Димитров (№18 в схемата) може да срещне е Пабло Кареньо Буста (Испания, №15). Дуел между двамата е възможен в третия кръг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html