петък, 3 май 2024 г.

Ангел Кунчев: отварянето на моловете не е причина за третата вълна

“Причината за третата коронавълна е трудно да се каже каква е. Често големите епидемии протичат точно по такъв начин. Такова нещо имаше и при птичия, и при свинския грип. Важен показател е колко са преболедувалите, колко са имунизираните, какви са и как се спазват мерките. Целта не е да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията е към покачване на броя на заразените”, заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

“Разхлабихме много внимателно мерките. С моловете имаше известна несправедливост – имаше много други големи вериги, които работят. Имайте предвид, че ние се опитваме да се предпазим от “социалния” характер на мола, а не търговския – да не се събират много хора на едно място, което често се случва там. Тръгването на учениците или отварянето на мола не са сред причините за очакваната нова вълна”, каза още Кунчев.

“Никой не се бърка на решенията ни и това, което предлагаме в НОЩ. Все пак е нормално да чуваме какво се случва в икономиката ни. Няма натиск – има обмен на мнение, понякога и на висок тон, но това е нормално. Защо мислите, че при един биологичен процес трябва да има някой лично отговорен, който го е предизвикал. Хора ме срещат на улицата и ме обвиняват, че “аз нося и предизвиквам” епидемията. При нас е важно да го ограничим – няма как да спрем коронавируса с каквито и да било мерки, но може да бъде държан под контрол, за да не разруши здравната система и да не останат хората без възможност за помощ”, каза главният държавен здравен инспектор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html