петък, 3 май 2024 г.

Цветан Цветанов още малко ще се откаже и от апартаментите си

„Цветан Цветанов още малко ще се откаже и от апартаментите си.“ Това написа в профила си във Фейсбук общинският съветник от „Демократична България“ и бивш съдия Методи Лалов. Поводът за публикацията му е интервю на бившия втори в ГЕРБ, сега лидер на „Републиканци за България“. В сутрешния блок на БНТ Цветанов каза: „Всички знаем, че трябва да има съдебна промяна и съдебна реформа. Ние от „Републиканци за България“ ще представим секторната си политика за някои основни неща. Намаляване на политическата квота на Висшия съдебен съвет от парламента и закриване на специализираната прокуратура и специализирания съд, защото към настоящия момент усещането, което има в българските граждани, е, че това е част от елемента за политически натиск върху неудобните на деня.“

Типично за съвременните български политици, Цветанов разчита на късата памет на хората, за да пробутва фалшивите си политически идеи. Ако той не е разбрал, да му кажем – съществува интернет и там има всичко. Като например това, че през 2010 година той, лично, лансира пръв идеята за създаване на специализирано правосъдие. Направи го след поредицата провали на зрелищните полицейски акции с бляскави имена, за които държавата е платила 1,5 милиона лева. Платила е за неговата арогантност, мракобесие (помните на какви унижения и обиди бяха подложени лекарите от Горна Оряховица) и обикновена некадърност.

Още тогава юристите предупреждаваха, че тази прокуратура ще се превърне в инструмент за разправа с опонентите на властта, без значение кой е в нея. „Който е против създаването на специализиран съд, не иска държавата да е по-силна от организираната престъпност“, каза тогава Цветанов. Какво се промени сега, 11 години по–късно? По ирония на съдбата вчерашното му интервю съвпадна с поредната присъда в Страсбург срещу България благодарение на полицейска акция от времето, когато новоизпеченият партиен лидер беше вътрешен министър.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html