вторник, 30 април 2024 г.

Кирил Добрев: На 4 февруари 1997 баща ми избра България пред БСП и постъпи правилно

„Коренно различни са ситуациите между 1997 година и сега за БСП. Преди 24 години БСП като наследник на БКП скъса със своето комунистическо мислене“. Това заяви в интервю за телевизия „Нова Нюз“ Кирил Добрев, синът на Николай Добрев, който преди 24 години бе номиниран за премиер от БСП и върна мандата на 4 февруари 1997 г.

“По онова време е било много трудно, повечето другари са смятали, че властта с кръв се взима и с кръв ще се даде. Всички социалисти тогава дават нов тласък на левицата. Днес е по-различно. БСП е единствената в постсоциалистическия лагер, която е не просто силна, но и днес претендира за властта“, категоричен е той.

Кирил Добрев. Снимка: Дарик

“Днес левицата става малка, проста и лидерск, както казва Андрей Райчев. Да, лидерската партия се управлява по-лесно. В онази БСП тогава имаше много дебати, много дискусии. И до днес хора ме спират и ми казват – вашият баща тогава спаси мира в България. Николай Добрев чувстваше вина, че не изпълни решението на Националния съвет на БСП, той избра България пред БСП и времето показа, че е постъпил правилно. Той беше обиден от факта, че го наричаха предател дълго време, отиде си огорчен“, заяви Добрев, който през септември м.г. бе кандидат за лидер на БСП, но загуби от Корнелия Нинова.

Добрев окачестви като митология слуховете за шестте срещи на баща си с Костов на “Копитото“. “Баща ми беше вътрешен министър тогава, хората бяха на улицата, армията беше на улицата. Баща ми носеше отговорността за живота на хората, няма нищо по-нормално той да говори с Иван Костов, който беше основен организатор на онези протести, за да запазят живота на хората“, категоричен бе той. “Гласуването продължава, аз гласувам с празна бюлетина“, заяви Добрев по повод номинациите на левицата за листите за изборите на 4 април. “Познавам тези хора, които са номинирани. Всеки един от тях е стойностен човек, само че някои от тях са ходили в районите си само на екскурзия. Ние трябва да имаме модерна програма – вертикално земеделие, зелени сделки и други такива неща“, категоричен бе той. “Целият щаб са водачи на листи, не знам кой ще работи“, допълни Кирил Добрев. На въпрос дали се готви смяната на Калоян Паргов като лидер на столичната организация, той отговори: “Всичко е възможно, надявам се, че няма да стигаме до такива ексцесии да взривим и София, тук огън се гаси с бензин“, каза той.

“БСП имаше огромен шанс да подкрепи Румен Радев сега и парламентарната кампания да бъде направена с него. Той е водеща фигура на извънпарламентарните партии. Познавайки Нинова обаче, ще кажа – тя има само един хоризонт и той е 4 април, на 5-и тя няма да знае какво да прави. Според мен Радев трябва да има втори мандат задължително. Той беше точният човек на точното място, социалистите се влюбиха в него, когато го избрахме. Бойко Борисов ревнува от популярността на Радев, но днес Нинова ревнува два пъти повече от Борисов от популярността на Радев“, завърши Кирил Добрев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html