неделя, 28 април 2024 г.

Царският внук става колега на проф. Мутафчийски

Княз Мирко с дядо си Симеон II
Проф. Мутафчийски

Един от наследниците на Симеон Сакскобургготски – княз Мирко Панагюрски, ще става колега на проф. Венцислав Мутафчийски, съобщава вестник „Галерия“. Както е известно, специалността на началника на Военномедицинска академия и Националния оперативен щаб е коремната хирургия, към която се е насочил и царският внук. „Избрах обща и коремна хирургия, защото е свързана с цялата храносмилателна система, с дейността на щитовидната жлеза и панкреаса“, заяви в едно от редките си интервюта княз Мирко.

Макар че тепърва започва лекарската си кариера, 25-годишният царски наследник вече има натрупан сериозен опит в борбата с коронавируса. Както „Галерия“ писа още миналата пролет, внукът на Симеон II беше на първа линия в битката с инфекцията в родната си Испания. Когато започва пандемията, Мирко е стажант в мадридската болница „Сан Камило“ и рамо до рамо с баща си Кубрат Сакскобургготски се включва в борбата с вируса. Въпреки това царският внук предпочита да не прави крайни изказвания и мрачни прогнози за развитието на пандемията. Смята обаче, че единственият начин светът да се върне към стария начин на живот, е да се приложат масово ваксините. По негово мнение и маските още дълго време ще бъдат неизменна част от нашето ежедневие. Като всички хора и Мирко се опитва да се нагоди към новия начин на живот и се е отказал от любимите си пътешествия. Тъкмо поради тази причина отдавна не е идвал в България.

Макар че целият му живот минава в Испания, внукът на Симеон пази много спомени от родината ни. Споделя, че със семейството му най-често са посещавали зимния курорт Боровец. „Много пъти сме ходили там на ски. Боровец е уютен курорт, в който има писти както за начинаещи, така и за напреднали. Преди три години заедно с всичките ми чичовци, лели и братовчеди отидохме там, за да караме ски и да посрещнем Нова година. Това беше най-забавното пътуване в живота ми“, разказва Мирко.

Един от най-страшните спомени на бъдещия коремен хирург също е свързан с България. Когато е на осем, със семейството му за пореден път отиват в Боровец. Само че царският внук се губи в зимния курорт, без въобще да знае къде се намира и как да открие семейството си. „Не знаех как да използвам телефон, не говорех български, нито английски и си мислех, че ще остана там цял живот. За щастие срещнах един изключително приятелски настроен господин, който ме заведе в магазина си за вестници, предложи ми сладкиши и изчаках там, докато родителите ми ме намерят“, спомня си 25-годишният княз.

Едва ли някога ще забрави и как като деца с всичките му братовчеди се събрали в София, тичали из градините на „Врана“, карали колелета и се катерели по дърветата в царския двор.

Княз Кубрат, княгина Карла и синовете им Тирсо, Лукас и Мирко с царя и царицата през 2015 г.

За първи път Мирко проговаря и за аристократичното си потекло. Внукът на Симеон признава, че синята кръв всъщност повече му пречи, отколкото му помага. Случвало му се е хората да си правят прибързани изводи заради произхода му, без да го познават. А истината била, че той, както и всеки от семейство му, полагали огромни усилия, за да постигнат целите си.

Мирко, който е считан за един от най-привлекателните и желани ергени от испанците, няма да е единственият лекар във фамилията. Както е известно, неговият баща Кубрат е признат за един от двайсетте най-добри хирурзи на Испания. Един от братята на Мирко – княз Лукас, също се е насочил към медицината. Той обаче все още учи и тепърва му предстои да трупа практика. Кубрат Сакскобургготски има общо три деца – Мирко, Лукас и Тирсо, който през юни ще стане на 19.

Съпругата на Кубрат доня Карла Мария обаче е далеч от медицината. От години тя има собствена козметична марка – Carla Bulgaria Roses Beauty, като продуктите й са на основата на розова есенция от България и се предлагат в чужбина. „Когато съпругата ми създаде марката си, българската козметика нямаше никакви традиции в Испания. Карла свърши огромна работа по отношение на популяризирането както на страната, така и на уникалните свойства на българската маслодайна роза и достойнствата на българската фармацевтична индустрия“, разказа преди време синът на цар Симеон Кубрат.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html